Garkuchnia: STEK Z GRILLA

Uwaga! Jeśli jesteś wegetarianinem, ten artykuł może cię zabić na śmierć!
Garkuchnia: STEK Z GRILLA

Z pewnością widziałeś w telewizji, jak bohaterscy amerykańscy strażacy spotykają się po służbie, popijają piwo, grają w kosza i robią gigantyczne barbecue. Fajnie, prawda? Ameryki ci nie załatwimy, z wielkim wozem strażackim też będzie problem. Ale pokażemy ci, jak robić najlepsze na świecie steki. Steki, które sprawią, że cała okolica będzie cię traktowała jak bohatera, kobiety będą rzucały ci się do stóp, a burmistrz wręczy klucze do miasta. God bless you!


KLASYCZNY STEK - T–BONE

Składniki:
- stek T—bone (patrz poniżej)
- butelka piwa
- pieprz, sól

Wykonanie:
Mięso połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj z obu stron, polewając co jakiś czas odrobiną piwa. Przygotowanie krwistego steku trwa ok. 4 minut, zaś dobrze wypieczonego — do 8 minut. Jak sprawdzić, czy stek jest gotów? Dotknij go łyżką. Średnio wypieczony ma być miękki jak ciało w dołku między kciukiem a palcem wskazującym. Już? Posyp więc mięso solą i pieprzem.


RODZAJE STEKÓW:

T–BONE
— Stek wołowy z kością w kształcie litery T, wycięty z tylnej części tuszy. Nie cieńszy niż 13 mm i nie grubszy niż 24,3 mm.

PORTERHOUSE — Stek wołowy z kością, grubszy niż T—bone.

TOURNEDO — Przygotowany ze środkowej części polędwicy wołowej.

RIB EYE 
— Odkrawany z żebra młodego wołu. Zawiera tzw. rdzeń, czyli porcję zbitego tłuszczu.

Dodał(a): hep Wtorek 26.07.2011