Przepis na kultowe danie z Ikei właśnie trafił do sieci
Wszyscy doskonale wiedzą o tym, że jednym z najważniejszych punktów wizyty w Ikea jest zakończenie zakupów w sklepowej restauracji. Jak kultowe jest jedzenie ze szwedzkiego marketu przekonaliśmy się jesienią ubiegłego roku, kiedy o podwyżce ceny (pierwszej od 22 lat) legendarnych hot dogów informowały wszystkie ogólnokrajowe serwisy informacyjne.
Jeśli Wam też brakuje szwedzkich klopsików z IKEA, mamy dla Was coś wyjątkowego. Ujawniamy przepis na nasze słynne danie! Do odtworzenia w domowym zaciszu.👩🍳👨🍳 Smacznego! 🧆🍽 #IKEAFood #ZostańWDomu pic.twitter.com/TzWNhj2gCb
— IKEA Polska (@IKEAPolska) April 21, 2020
A że Ikea słynie nie tylko z charakterystycznej identyfikacji wizualnej, ale również z dowcipnego marketingu, metodę przyrządzenia klopsików przedstawiono w formie instrukcji składania mebli.
Oczywiście przed gotowaniem należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty:
500 g mielonej wołowiny
Olej,
2. Z mięsa uformuj niewielkie kulki. Połóż je na czystym talerzu i schowaj na dwie godziny do lodówki. Dzięki temu klopsiki nie stracą kształtu podczas gotowania.
4. Tak przygotowane klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego . Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg 60 stopni) przez 30 minut.
Rozpuść masło na patelni. Dodaj 40g mąki pszennej i podsmażaj przez 2 minuty. Zalej bulionami, a następnie dodaj 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Podgrzewaj, aż sos stanie się gęsty.
ZOBACZ TAKŻE: DZIEWICA MOBILNA I INNE PRODUKTY. ZNANE MARKI PO POLSKU