Przepis na kultowe danie z Ikei właśnie trafił do sieci

Od dziś nie tylko samodzielnie złożysz meble Ikea, ale również własnoręcznie przygotujesz słynne szwedzkie klopsiki. Meblarski koncern właśnie zdradził przepis na flagowe danie swojej sieci restauracji.
EWHZPpiXsAIi8Nj.jpg

Wszyscy doskonale wiedzą o tym, że jednym z najważniejszych punktów wizyty w  Ikea jest zakończenie zakupów w sklepowej restauracji. Jak kultowe jest jedzenie ze szwedzkiego marketu przekonaliśmy się jesienią ubiegłego roku, kiedy o podwyżce ceny (pierwszej od 22 lat) legendarnych hot dogów informowały wszystkie ogólnokrajowe serwisy informacyjne. 
Dziś kolejną – nomen omen – pożywką dla mediów jest przepis na słynne klopsiki, który Ikea opublikowała na swoim Twitterze. Władze sklepu przyznały, że doskonale zdają sobie sprawę z tego, że wielu ludziom po prostu brakuje smaku ich potraw, więc postanowiły podzielić się firmową recepturą.



A że Ikea słynie nie tylko z charakterystycznej identyfikacji wizualnej, ale również z dowcipnego marketingu, metodę przyrządzenia klopsików przedstawiono w formie instrukcji składania mebli.

O ile skręcanie szaf i stołów – nawet stolika Lack – potrafi obudzić w ludziach głęboko uśpione emocje i najczęściej prowadzi do awantury, tak przyrządzenie kultowego dania Ikea nie powinno przysporzyć większych problemów. 

Oczywiście przed gotowaniem należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty: 

Klopsiki:

500 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
100 g bułki tartej
1 jajko
5 łyżek stołowych tłustego mleka

Sos:

Olej,
40 g masła,
40 g mąki pszennej,
150 ml bulionu warzywnego,
150 ml bulionu wołowego,
150 ml śmietanki,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie:

1. Połącz wołowinę z wieprzowiną w misce. Dodaj posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko i mleko. Wymieszaj wszystko. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Z mięsa uformuj niewielkie kulki. Połóż je na czystym talerzu i schowaj na dwie godziny do lodówki. Dzięki temu klopsiki nie stracą kształtu podczas gotowania. 

3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Podmaż na nim mięsne kulki tak aby były rumiane z każdej strony. 

4. Tak przygotowane klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego . Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg 60 stopni) przez 30 minut. 


Sos szwedzki

Rozpuść masło na patelni. Dodaj 40g mąki pszennej i podsmażaj przez 2 minuty. Zalej bulionami, a następnie dodaj 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Podgrzewaj, aż sos stanie się gęsty. 

Koleciki Kottbullar najlepiej smakują w towarzystwie puree ziemniaczanego i żurawiny. Smaklig måltid jak mawiają Szwedzi. 


ZOBACZ TAKŻE: DZIEWICA MOBILNA I INNE PRODUKTY. ZNANE MARKI PO POLSKU




Dodał(a): Adam Barabasz / fot. Twitter Wtorek 21.04.2020