Pal i jedz. Powstaje substytut mięsa na bazie konopi

Fani gastrofazy mogą szykować się na wyjątkową wyżerkę. Firma Sustainable Foods planuje wprowadzenie na rynek substytut mięsa, którego bazą będą konopie.


Pamiętasz restaurację, która podaje pizzę z marihuaną? Mamy coś, co również powinno ci się spodobać. Wygląda jak mięso, smakuje jak mięso, ma konsystencję mięsa, ale w rzeczywistości jest zrobione z konopi. Nowozelandzka firma Sustainable Foods opracowała alternatywę, będącą idealną opcją dla tych, którzy chcą zbudować masę, nie krzywdząc przy tym zwierząt.

Sprawdź: Warszawskie słonie dostały olej z konopi na odstresowanie

“Większość naszych produktów zawiera już konopie ze względu na ich wartość odżywczą, ale nowy substytut mięsa będzie używał konopi jako bazy, co oznacza, że będzie miał całkowitą zawartość białka konsumpcyjnego wyższą niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na to, że konopie są naturalnie bogate w białko. Mięso z konopi ma również zawierać bardzo duże ilości błonnika, aż do 19% zalecanego spożycia. Są to korzyści, które nie są dostępne w przypadku tradycyjnego mięsa, podobnie jak w wielu innych zamiennikach roślinnych” – powiedział portalowi FoodNavigator współzałożyciel Sustainable Foods, Kyran Rei.



Produkcja “mięsa” będzie potrójnie ekologiczna. Nie dość, że przy jego powstawaniu nie ucierpią żadne zwierzęta, to do zasilenia fabryki będzie wykorzystywana energia wytwarzana przez własną elektrownię wodną. Co więcej, firma ma także zrównoważone podejście do plastiku.


Sonda

Rzuciłbyś mięso dla zamiennika z konopi?

“Znalezienie sposobu na ekologiczne wykorzystanie energii wodnej do przetwarzania i produkcji było dla nas naprawdę ważne. Tam, gdzie niezbędny jest plastik, nawiązaliśmy współpracę z nowozelandzką firmą Flight Plastics w celu ustanowienia recyklingu w obiegu zamkniętym w Nowej Zelandii z tacami wykonanymi w 88% z materiałów pochodzących z recyklingu i w 100% nadającymi się do recyklingu w Nowej Zelandii” – dodał Rei.

Konopne “mięso” zostanie wprowadzone na rynek w 2021 roku, pod marką handlową firmy The Craft Meat Co. Cena nie jest jeszcze znana, ale ma być rozsądna, bo producentowi zależy na dotarciu do przeciętnego konsumenta. Natomiast poznaliśmy odpowiedź na najważniejsze pytanie. Jak przekonuje Rei: powiedziałbym, że w smaku jest to produkt zbliżony do kurczaka”.



Dodał(a): Konrad Siwik / fot. Facebook Wtorek 08.09.2020