Ostro, ostrzej… Carolina Reaper. Sosy z tych papryczek wystrzelą cię z kapci

Fani ostrych smaków będą zachwyceni. Te trzy paprykowe sosy skutecznie zwalczą kuchenną nudę w trakcie kwarantanny. Opcja tylko dla odważnych!

small iStock-1187643571.jpg


Kiedy przyzwyczailiśmy się już do zmysłowej pikantności – dajmy na to, papryczek chili – zaczynamy pragnąć intensywniejszych doznań. Szukamy sposobów na zaspokojenie chęci na bardzo ostre wrażenia. Co zrobić, gdy ochota na ostrą jazdę przyjdzie nieoczekiwanie? Wtedy warto sięgnąć po zestaw trzech ponad stugramowych bardzo ostrych sosów Roleski, które na nowo zdefiniują granice wytrzymałości wielu poszukiwaczy ekstremalnych walorów smakowych. Pamiętaj jednak! Nikt nie bierze odpowiedzialności za skutki degustacji zestawu, bo natężenie ostrości sosów pogłębia się z czasem…

Piekielnie ostre trio

Zestaw sosów bardzo ostrych Roleski składa się z trzech sosów stworzonych na bazie najostrzejszych papryczek – Habanero, Ghost Pepper i Carolina Reaper. Ich ognisty smak sprawi, że podniebienie zapłonie, a endorfiny obleją całe ciało.

Najostrzejszą „zawodniczką” spośród papryk, wykorzystanych w sosach Roleski, jest Carolina Reaper. To papryczka, która ma aż 2 mln jednostek w skali Scoville’a. Sos Ghost Pepper z dodatkiem papryczki znanej także jako Naga Jolokia wyróżnia ostrość, która potrafi nieźle zaskoczyć. Najłagodniejszy z piekielnego trio – sos habanero z nutą BBQ – także nie zawiedzie oczekiwań ostrych smakoszy. Sprawdź, czy podołasz sosom z piekła rodem…

Habanero

Papryczka habanero zgotuje w kubkach smakowych prawdziwy Meksyk! Sos Habanero od Roleski zabierze każdego samozwańczego macho w podróż po Ameryce Środkowej. Jest to klasyczny sos BBQ wzmocniony ostrą suszoną papryką Habanero. Choć jest najłagodniejszy z całego zestawu i od niego warto rozpocząć degustację – nie wszyscy mu sprostają. Ten dodatek nadal jest dużo mocniejszy od klasyka wśród sosów, czyli sławnego Trinidadu Scorpion od Roleski.

habanero_sos-ostry_szklo-100ml.jpg

Sos Habanero doskonale pasuje do dań wędzonych, z grilla oraz jako marynata do czerwonego mięsa. Ten sos z linii sosów bardzo ostrych również jest wolny od GMO i konserwantów. Poleca się go wszystkim, którzy nie należą do przyprawowych mięczaków.

Ghost Pepper

Czy po spróbowaniu sosu Ghost Pepper od Roleski zapłoniemy niczym Johnny Blaze – odtwórca głównej roli w firmie Ghost Rider? Jest to wielce prawdopodobnie! Ghost Pepper to niepozorna papryczka, zwana również Nagą Jolokią. Do niedawna to właśnie ona znana była jako najostrzejsza papryczka na świecie. Sos Ghost Pepper z linii Super Hot od Roleski zachwyca ostrością połączoną egzotycznymi dodatkami: ananasem, imbirem i curry.

ghost-pepper_sos-ostry_szklo-100ml.jpg

Sos znakomicie doprawi dania z ryżu czy makaronu. Sos Ghost Pepper nie ma w swoim składnie żadnych ulepszaczy smaku ani glutenu, dlatego z powodzeniem odnajdzie się w kuchni każdego poskramiacza ostrości.

Carolina Reaper

Potężne huragany i anomalie pogodowe częściej otrzymują damskie imiona zamiast męskich. Czy podobnie jest w przypadku papryczek? Cóż, Carolina Reaper to prawdziwy żniwiarz ostrości. Do sosu o tej nazwie Roleski dodał zaledwie 1,4% papryczki suszonej, a mimo to ostrość sosu Carolina Reaper trzykrotnie przebija ostrość sosu Trinidad Scorpion – jednego z naszych ostrych ulubieńców, o którym pisaliśmy jakiś czas temu.

carolina-reaper_sos-ostry_szklo-100ml.jpg

Carolina Reaper świetnie sprawdzi się jako piekielnie ostrego dodatku do szarpanej wołowiny lub bardzo męskiego burgera. Sos Carolina Reaper z linii sosów bardzo ostrych (Super Hot) nie zawiera glutenu, konserwantów oraz GMO. Można go wprowadzić do każdej diety, tylko uważaj – jesz na własną odpowiedzialność.

I jak, masz ochotę na bardzo, bardzo ostrą jazdę?

Materiał partnera


Dodał(a): Izabela Popko Czwartek 26.03.2020