Odstaw cukier, unikniesz depresji
Zimą, kiedy dzień jest naprawdę krótki i mamy zaburzony balans pomiędzy nocą, a dniem, częściej sięgamy po słodycze, w nadziei, że poprawią nam humor. Szczytem pracowania nad własnym nastrojem są święta, kiedy słodkie miesza się ze słonym i dodatkowo jest doprawiane alkoholem.
Dlaczego jednak upragniony efekt nie przychodzi, i zamiast poczuć się lepiej, po chwili mamy jeszcze gorsze samopoczucie?
Momentalnie powoduje poprawę nastroju, ale w dłuższej perspektywie znacznie wpływają na obniżenie samopoczucia. Na podobnej zasadzie działa również alkohol, który jest w stanie poprawić nastrój pijących go ludzi, ale spożywany przez dłuższy okres niesie za sobą fatalne konsekwencje dla organizmu.
Uczeni zauważyli też, że cukier sprzyja powstawaniu i utrzymywaniu się stanów zapalnych w organizmie, które z kolei negatywnie odbijają się na psychice. A wszystko za sprawą hormonów, których wydzielanie towarzyszy wszelkiego rodzaju zapaleniom. Dodatkowy cukier wpływa więc nie tylko na to jak wyglądamy, ale na to jak myślimy i się czujemy.
Czy badacze podali jakąś konkretną receptę? Oczywiście, że nie. Ale zawsze gotowym rozwiązaniem jest zdrowy rozsądek.
ZOBACZ TAKŻE: NIE TYLKO WYGLĄD. CO SPRAWIA, ŻE JESTEŚMY ATRAKCYJNI