Nocna szama

Kebab, jak wygląda, wszyscy wiedzą. To strawa prosta i pożywna. Sposoby przyrządzania są różne. W każdym chodzi o jedno - doskonale doprawione mięsiwo
tureckie narodowe jedzenie


Kebab nierozerwalnie kojarzy się nam ze stanem poimprezowym, kiedy to, wychodząc nad ranem z klubu, pierwsze kroki kierujemy do najbliższej tureckiej budki. Nasze uwielbienie do kebaba jest tak duże,  że stworzyliśmy oryginalny redakcyjny przepis. Przedstawiamy znakomitego kurczaka w cienkim cieście na ostro!

Domowy kebab z ostrym i łagodnym sosem

SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
200 g piersi z kurczaka, 500 g udźca z kurczaka, cynamon, kmin rzymski, cytryna, placki tortilli      

DODATKI:

kapusta pekińska, czerwona cebula, marchew, sok pomidorowy, sambal (pasta z chilli), jogurt grecki, mleko, mięta, sól, pieprz


14.jpg

Mięso pokrój w drobne paseczki (1) i wrzuć do głębokiego naczynia. Dopraw garścią cynamonu (2), kminu rzymskiego i skrop sokiem z cytryny. Posól i popieprz – według uznania. Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię (3). Najlepiej smażyć krótko, ale na mocnym ogniu (4). Po kilku minutach wyłącz palnik, zostaw mięso na patelni i przygotuj dodatki.

57.jpg
Łagodny sos zrób, łącząc ze sobą opakowanie jogurtu greckiego z 1/2 szklanki mleka (5). By podkręcić smak, dodaj drobno posiekaną miętę (6) oraz sól i pieprz. Za ostry sos posłuży ci sambal, którego intensywność zmniejszysz, dodając sok pomidorowy (7).


belka_zobacz-galerie.jpg

Do surówki użyj pokrojonej w drobne paseczki marchewki (8), kapusty pekińskiej oraz czerwonej cebuli. Dodaj odrobinę soku z cytryny i wymieszaj (9). Delikatnie podgrzej tortille na patelni (10). Rozłóż folię aluminiową i połóż na niej ciepłe placki. Wzdłuż nakładaj przygotowane składniki. Rozsmaruj łagodny sos, nałóż mięso (11), surówkę i ostry sos (12).

811.jpg


Powoli zwiń placek pod małym kątem, tak aby powstała tuba. Zawiń jeden koniec (13). Owiń w folię aluminiową. Możesz wstawić do rozgrzanego piekarnika na 2 minuty.

1214.jpgEKSPERT: Domowy kebab jest zdrowszy od kupnego. Mamy tu chude mięso, ciekawe podkreślające smak przyprawy oraz warzywa będące źródłem błonnika. Użyty jogurt grecki, sok pomidorowy czy pasta z chilli to superalternatywa dla gotowych sosów. Cynamon działa rozgrzewająco oraz przeciwwirusowo. Ale uwaga! W bardzo dużych ilościach może być toksyczny! Kmin rzymski doskonale ogranicza wzdęcia czy niestrawności.

Nasz kucharz:
Jerzy Sobieniak - współtwórca 4senses.tv, kucharz, technolog żywności i ekspert w dziedzinie doradztwa gastronomicznego. Stały gość programu "Pytanie na śniadanie". Prowadzi warsztaty kulinarne i uczy, jak jeść.

Nasz ekspert:

Monika Stomkie-Złomaniec - dietetyk w warszawskiej poradni Dietosfera, ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, jest specjalistą do spraw żywienia w sporcie.

Artykuł pochodzi z magazynu CKM/3/2014


Dodał(a): CKM Czwartek 27.03.2014