Noc Bourbon Legends

Są zaproszenia, których prawdziwi faceci nie odrzucają i w ten właśnie sposób trafiliśmy na spotkanie z prawdziwymi legendami Bourbon Whiskey – Noc Bourbon Legends.
Bourbon-Legends3.jpg
Zaraz po Paryżu i Frankfurcie w dniach 3-5 grudnia do warszawskiego SOHO zawitało prawdziwe Kentucky! Z odległego stanu błękitnych traw przyjechało oryginalne Bourbon Whiskey wraz z wieloma jego odmianami. Otoczenie fabrycznych budynków na warszawskiej Pradze stanowiło idealną scenerię do stworzenia muzeum Bourbon Whiskey, gdzie stworzono replikę destylarni tego trunku i baru rodem z Kentucky.

BOURBON LEGENDS to legendarna impreza Europejskiego formatu, prezentująca premiery Bourbon whiskey tj. KNOB CREEK, BOOKER‘s, BAKER’s czy BASIL HAYDEN’s a także dobrze znane JIM BEAM i MAKER’s MARK. To wydarzenie zrzeszające miłośników dobrej Bourbon Whiskey z całej Europy.



Prowadzący na podstawie spreparowanej beczki przedstawili uczestnikom proces, któremu poddawane jest drewno przed przyjęciem alkoholu. Wyjaśnili jak ważne jest opalanie drewna, które powinno nabrać odpowiedniej porowatości oraz faktury, przypominającej skórę krokodyla. Opalanie to pierwotnie zapobiegało przenikaniu się smaków i zapachów produktów wcześniej w nich przechowywanych, np. ryb.

Po wyczerpującej analizie dębowej, koniecznie nowej (gwarancja braku styczności z rybami) beczki, udaliśmy się do miejsca zaaranżowanego na piwnicę. Jedną ze ścian pokrywały rzędy dębowych beczek, w których, według tradycyjnej 220-letniej receptury, Bourbon Whiskey miała leżakować 4 lata. Ten długi czas zapewniał Bourbon whiskey bursztynowy kolor, typowy dla tego gatunku oraz odpowiednią moc, nie mniejszą niż 40 %. Dowiedzieliśmy się o dużej różnorodności odpowiednich dodatków mających niebagatelne znaczenie dla smaku tego szlachetnego trunku.

Podstawowym składnikiem jest kukurydza, której zawartość wynosić musi co najmniej 51%. Wyjątkowość każdej z Legend Bourbon Whiskey ma stanowić proporcja naturalnych dodatków zbóż: żyta, jęczmienia lub pszenicy. Każdej z tych trzech odmian spróbowaliśmy podczas degustacji w trakcie tej części wycieczki.

Bourbon-Legends4.jpg
Ostatnim etapem naszej podróży był powrót do historii twórców Bourbon Whiskey w The Hall of Fame – alei Legend Bourbon Whiskey. Zapoznaliśmy się z czterema potomkami Jim Beam’a, należącymi do 7-pokoleniowej tradycji destylarstwa. Cofnęliśmy się wstecz do czasów Jamesa B. Beama, który odbudował destylarnię po mrocznych czasach prohibicji i dzięki któremu nazwa „Jim Beam Bourbon” weszła do powszechnego użycia. Poznaliśmy Bookera Noe, który swoją odmianą „Booker's” zapoczątkował Kolekcję Serii Limitowanych Bourbon-Legends2.jpgBourbon Whiskey. Za jego sukcesem stoi, jak zresztą zwykle bywa, kobieta. Podobno chleb upieczony przez żonę Bookera z dodatkiem różnych zbóż, stał się inspiracją do stworzenia właśnie odmiany „Booker's”.

Po merytorycznym etapie spotkania przyszedł czas na część nieoficjalną. Bar w Kentucky oferował nam najróżniejsze, według osobistych preferencji, koktajle i drinki na bazie odmian premierowych Bourbon Whiskey. Serwowane były przez profesjonalnych barmanów, przyozdabiane cytryną czy skórką pomarańczową, zawsze z kostkami lodu.  Dla smakoszy czekały świeżo grilowane amerykańskie burgery, pieczone kolby kukurydzy czy tzw. potato skins – ziemniaczane chipsy na gorąco,  dla łasuchów czekało – brownie i sernik, Tymi przysmakami można było zajadać się przy drewnianych, opalanych niczym w Kentucky stolikach lub siedząc na skórzanej sofie. Wieczór dodatkowo umilał nam zespół The Thumping Tommys, wykonujący muzykę folk/country, naprzemienne z jazzującymi niczym z wysokości orlego gniazda, dj-ami.



Dodał(a): CKM.PL / zdjęcia Anna Górajka Środa 09.12.2015