Niezbędnik grillowy. To uczyni z ciebie mistrza rusztu

Grillowanie jest wrośnięte w polskie DNA jak „Sto lat” i miłość do długich weekendów. Dlatego warto robić to dobrze i z klasą, a do tego niezbędne będą odpowiednie gadżety.
iStock-1152004004.jpg

Mięso przez noc leżało pod pierzynką z przypraw, piwo ma idealną temperaturę i tym razem wyjątkowo nie leje deszcz. Pora więc wyprowadzić grilla na świeże powietrze i zostać prawdziwym kulinarnym czarodziejem. Żadnej magii nie ma bez odpowiednich narzędzi, podrzucamy więc klika przedmiotów, które może nie pomogą ci w zdobyciu gwiazdki Michelin, ale z pewnością ocalą twój honor gospodarza. 

CZYTAJ TAKŻE: DIETA WEGAŃSKA: LEPSZA KONCENTRACJA, GORSZE LIBIDO

Dmuchanie
Niby każdy mężczyzna powinien potrafić rozpalić ogień. Jednak ten, który przysmaża kiełbaski na ruszcie rządzi się swoimi prawami a jego nadrzędnym celem jest kompromitacja nieszczęśnika, który usiłuje go wzniecić. I tu z pomocą przychodzą przenośne dmuchawki, które zamienią tlące się od niechcenia węgielki w prawdziwy płomień. Możesz wybrać klasyczny i nieco oldchoolowy miech, albo ręczną dmuchawkę, która pomoże uzyskać pożądane płomienie. Do wzniecania ognia w sypialni mamy inne gadżety

dmuchawa.JPG

Obracanie
Nieodłączną częścią grillowania jest obracanie przyrządzanych potraw. Wykonywanie tej czynności widelcem zazwyczaj kończy się utratą przynajmniej jednego kawałka mięsa, który spada na rozżarzone węgle. Zafunduj sobie porządny zestaw sztućców zawierający łopatkę, nóż, szczypce oraz szczotę do czyszczenia rusztu. Będzie wyglądało, że wiesz co robisz i w dodatku nie poparzysz palców. Więc naprawdę warto.

sztucce.JPG

Kamień solny
To już poziom ekspercki. Zazwyczaj kamienie są wykonywane z soli himalajskiej i mogą być używane w dwojaki sposób. Po pierwsze można je położyć na ruszcie i bezpośrednio na nim kłaść potrawy. Kamienna płyta zadziała jak aluminiowa tacka o specjalnych właściwościach. Znajdziesz go tutaj

kamien.JPG

Drugi sposób, o wiele bardziej efektowny, to uprzednie nagrzanie kamienia, a następnie umieszczenie go na stole. Oczywiście nie zapominaj o podkładce. Na gorącym minerale twoi goście mogą samodzielnie piec mięso oraz cienko pokrojone warzywa. Powinny być gotowe w ok. 15 minut.

To nie tylko efektowny gadżet, ale też niezła opcja na wypadek niepogody. Kamienny blat można nagrzewać w piekarniku, a przygotowane na nim potrawy nie wymagają wcześniejszego doprawiania.

Szczypta wiedzy
Osiągnąłeś już pewien poziom, ale twoja waleczna dusza nie pozwala stać ci w miejscu? Najwyższy czas pogłębić swoją znajomość temat i zajrzeć do specjalistycznej literatury. Znajdziesz porady dotyczące wyboru sprzętu grillowego, dobierania drewna i produktów na ruszt. Do tego przepisy, które na zawsze odmienią twoje podejście do dań z grilla. Sięgnij tutaj po porcję wiadomości.
grill-przyrzadzanie-posilkow-na-ruszcie-na-ogniu-w-wedzarni-b-iext43924199.jpg

Sprzątanie
Mycie rusztu, to nie jest rzecz, która powinna spotkać uczciwych ludzi. Niemniej jednak nieszczęścia się zdarzają i zapewne po wspaniałym wieczorze spędzonym w doborowym gronie ktoś będzie się musiał wziąć za porządki. Istnieje uzasadniona obawa, że będziesz to ty, więc przygotuj się zawczasu. Uzbrojony w porządną szczotkę i odpowiednie środki czyszczące zapamiętasz ten wieczór jako pasmo przyjemności i pójdziesz spać zadowolony z życia. Jeśli obawiasz się kaca, zajrzyj tutaj. Na to też mamy swoje sposoby.

pol_pl_Szczotka-Exclusive-ze-stali-szlachetnej-do-czyszczenia-grilla-firmy-Landmann-140_1.jpg



Dodał(a): Adam Barabasz / fot. iStock, materiały prasowe Poniedziałek 08.06.2020