Najlepsza kanapka na świecie
Pokaż kumplom jak wyglądają prawdziwe kanapki! Gwarantujemy ci, że po tych odpłyniecie do smakowego raju
Rekomendowane piwo: Książęce Ciemne Łagodne
Składniki:
• 2 piersi z kaczki (ok. 250-300 g/szt.)
• 3-4 liście sałaty
• 2 marchewki
• 2 łyżki posiekanej kolendry
• sól, pieprz
Składniki salsy:
• 2 łyżki majonezu
• 2 wędzone papryki jalapeno (chipotle)
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 duży posiekany ziemniak
Składniki ciasta:
• 700 g mąki żytniej
• 500 g mąki pszennej
• 600 ml wody lub mleka
• 100 g drożdży
• 100 ml oliwy
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 1 płaska łyżeczka soli
• 2 szczypty majeranku
Przygotowanie:
Etap I – pieczywo
• Wodę podgrzewamy do temp. 45°C, aby była ciepła, ale nie parzyła.
• Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
• Posypujemy wierzch rozczynu mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
• Mąkę żytnią (całość) i 300 g mąki pszennej mieszamy z siemieniem i przyprawami.
• Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto.
• Po lekkim wyrobieniu ciasta do konsystencji ciągnącej się gumy dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy dodając resztę mąki pszennej.
• Ciasto powinno stać się gładką lekko lepiącą się masą.
• Gotowy placek dzielimy na porcje wielkości stołowej łyżki, lekko obtaczamy w mące i zostawiamy do wyrośnięcia.
• Przed pieczeniem wyrośnięte pieczywo można skropić oliwą smakową i lekko wmasować w wierzch bułek.
• Wyrośnięte bułki pieczemy przez 20 min w temp. 190°C do zarumienienia.
Etap II – mięso i salsa
• Piersi solimy od strony skóry i lekko posypujemy pieprzem. Obsmażamy z obu stron
po 2 min., dopiekamy 10 min. w temp. 200°C w piekarniku.
• Marchew gotujemy i kroimy w plastry. Mieszamy z łyżką oliwy i kolendrą.
• Majonez miksujemy z wędzona papryką i sosem sojowym.
• Następnie dodajemy drobno posiekanego ziemniaka i dokładnie mieszamy.
• Bułkę smarujemy salsą i przekładamy plastrami kaczki, sałatą oraz plastrami marchwi.
Zdaniem eksperta:
Kaczka, ostra wędzona papryka i Książęce Ciemne Łagodne czyli ból i ukojenie w jednym daniu. Ostra papryka dominuje w smaku soczystej kaczki, natomiast dobre, mięsiste pieczywo i kojący smak delikatnego ciemnego piwa sprytnie równoważy to połączenie.
Jerzy Sobieniak