Nachos Libros

Siedzisz z kumplami przed tv, oglądacie mecz albo wyścig, popijacie zimne piwko i jedyne czego wam brakuje do szczęścia, to smaczne przekąski? Oto i one
nachosy domowej roboty


Zamiast chipsów i solonych orzeszków wybierz coś bardziej treściwego i oryginalnego. W tym miesiącu nauczymy cię, jak przygotowywać specjały kuchni meksykańskiej: szybkie nachosy z mięsem i dodatkami. Zrób je sam albo daj przepis swej kobiecie – niech udowodni, że zasługuje

SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
placki tortilli, olej, 250 g rostbefu, sos sojowy, cebula, cytryna, papryka, chili, miód, kolendra, sól, pieprz        

PASTY:
czerwona fasola, chili, ketchup, sos sojowy, kolendra, cebula, śmietana, cytryna, pieprz ziołowy, awokado, czosnek, papryka

PRZEPIS:
Zacznij od przygotowania dodatków. Do śmietany 30 proc. dodaj dużą szczyptę pieprzu ziołowego (1) i skrop sokiem z cytryny (2). Wymieszaj i odstaw.

1.jpg

Śmietana musi się lekko ściąć i zagęścić. Odcedź fasolę z puszki. Drobno posiekaj chili, kolendrę i 1/2 cebuli. Dodaj wszystko do fasoli (3), zalej 1/4 szklanki ketchupu oraz taką samą ilością sosu sojowego. Zagnieć całość (4) i dokładnie wymieszaj widelcem. Odstaw.

2.jpg

Weź 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, pęczek natki, czerwoną paprykę i wszystko drobno posiekaj (5). Dodaj rozdrobnione dojrzałe awokado (6) dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, solą oraz odrobiną cukru. Wymieszaj i odstaw. Teraz czas na tortille! Podziel je na mniejsze kawałki (7) i wrzuć na chwilę na dobrze rozgrzany olej (8).

3.jpg

Mięso pokrój w niewielkie paski (9), dopraw solą, pieprzem, 1/4 szklanki sosu sojowego, łyżką miodu, sokiem z cytryny i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni (10). Kiedy mięso będzie się smażyć, pokrój w paski żółtą i czerwoną paprykę plus cebulę (11). Podsmaż warzywa na drugiej patelni do momentu, aż będą odpowiednio miękkie (12). Posiekaj kolendrę i chili (13), na sam koniec dodając je do mięsa. Zamieszaj i przełóż wszystko na talerz (14).

4.jpg

OPINIA EKSPERTA:
„Nie oszukujmy się: ze względu na smażone w głębokim tłuszczu tortille danie do najlżejszych nie należy. Za to duży plus dla przypraw. Kolendra i chili stymulują wydzielanie soków trawiennych. Pasta z fasoli jest źródłem białka, a także cynku, który podnosi poziom testosteronu. Dodatkowo jest awokado, które zwiększa potencję! Czytelnikom CKM to posmakuje”.

NASZ KUCHARZ
Jerzy Sobieniak, współtwórca 4senses.tv, kucharz, technolog żywności i ekspert w dziedzinie doradztwa gastronomicznego. Stały gość programu „Pytanie na śniadanie”. Prowadzi warsztaty kulinarne i uczy, jak jeść.

NASZ EKSPERT
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk warszawskiej poradni Dietosfera, ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, jest specjalistką do spraw żywienia w sporcie.

Artykuł pochodzi z miesięcznika CKM/4/2014


Dodał(a): CKM Piątek 09.05.2014