Zachód słońca z bursztynową gwiazdą – Metaxą
Polskie morze, kultowe sopockie molo oraz wyjątkowy gość - Costas Raptis – Mistrz Metaxy, jedyna na świecie osoba znająca sekretną recepturę Metaxy. Tak w skrócie można opisać atmosferę niezwykłego spotkania, w minioną środę w Sopocie, na którym pojawiły się wyłącznie osoby kochające życie i dobrą zabawę.
Metaxa to nie tylko smak, łączący w sobie delikatne nuty winogron muśniętych słońcem, z intensywnym smakiem ziołowych maceratów i płatków róż – to również bogata historia marki. Wielu znamienitych gości, w tym gwiazdy uczestniczące w spotkaniu - Natalia Lesz, Marina Łuczenko i Aleksandra Szwed, szczególnie zainteresował fakt, że właśnie Metaxą wzniesiono pierwszy toast w… kosmosie. Mistrz zapytany o okoliczności i czas budowy pierwszej destylarni Metaxy, zdradził, że miało to miejsce w 1888 roku w Grecji, w czasie kiedy znaleziono słynną złotą monetę z wizerunkiem wojownika z Salaminy. Od tego czasu ta legendarna postać pilnie strzeże sekretnej receptury trunku.
Co minutę na świecie Metaxą podnoszonych jest aż tysiąc toastów. W pobliżu sopockiego molo, na tle zachodzącego słońca, które odbijało się w tafli pięknego Morza Bałtyckiego, goście rozkoszowali się trunkiem, wznosząc kolejne toasty. Jego barwa i smak przywodziła świętującym na myśl słońce zamknięte w butelce. Dla wyznawców łacińskiej maksymy Carpie diem! zachód Słońca to dopiero początek świętowania. Podobnie było podczas spotkania z Metaxą - pełna gorących emocji atmosfera, a także muzyka na żywo, zachęciły gości i gwiazdy do zabawy do późnych godzin nocnych.
Jedyną osobą na świecie, która zna recepturę Metaxy oraz zajmuje się
dobieraniem i komponowaniem jej składników jest Mistrz Metaxy - Costas
Raptis.