Masochizm kulinarny

Ostro się dzieje w państwie duńskim! Zobacz co się stanie, gdy 1000 osób jednocześnie zje 1000 najostrzejszych papryczek świata?
ostre jedzenie
Uprawiana w Indiach Wężowa Papryka Chili, zwana też Naga Jolokia lub z angielska Upiorna Papryka (Ghost Chili) to druga pod względem ostrości papryka świata (ponad milion jednostek w skali Scoville'a). Z reguły w śladowych ilościach dodawana jest do hinduskich potraw, ale nie brak śmiałków, którzy uwielbiają ją jeść na surowo i to w całości.



Okazuje się, że najwięcej entuzjastów tej piekielnej rośliny mieszka w Danii, gdzie kilka dni temu zorganizowano akcje wspólnej konsumpcji Naga Jolokii. Filmik autorstwa niejakiego Chili Klausa dokumentuje to epokowe wydarzenie, choć zdaniem niektórych jego komentatorów (co ciekawe, głownie z krajów skandynawskich) Duńczycy to mięczaki i nie potrafią po męsku znieść smaku upiornej papryczki. Czy mają rację?


Dodał(a): G. Piątek 13.06.2014