Jakie jedzenie naprawdę jest zdrowe - rozwiewamy wątpliwości

Aby na co dzień spożywać zdrowe posiłki, które wspomagają odchudzanie, wcale nie musisz rezygnować z tego, co ci smakuje. Obalamy mity związane z tak zwanym zdrowym odżywianiem i radzimy, co jeść, aby zapewnić sobie maksimum przyjemności.

small lily-banse--YHSwy6uqvk-unsplash.jpg

Dla wielu osób najbardziej przerażającą rzeczą w dietach jest konieczność unikania wielu ulubionych (i często niezdrowych) produktów, które uwielbiamy. Doskonałym przykładem praktyki, która wywołuje bolesne poczucie straty, a z którą zetknęła się większość odchudzających, jest eliminacja rozmaitych słodyczy. O tym, że są niezdrowe, wiadomo powszechnie, ale dla wielu osób pozbycie się ich czy chociażby zmniejszenie ilości w codziennym jadłospisie brzmi jak ponury żart.

Tymczasem w zasadzie wszystkie rozsądne diety eliminują nie tylko słodycze, ale również wiele innych produktów powszechnie lubianych (a przynajmniej ograniczają ich spożycie). Przez lata utarło się, że jada się zdrowo albo smacznie. Pora obalić ten mit i przyjrzeć się nieco zdrowym produktom, które większość z nas lubi, a niektóre z nich mogą z powodzeniem zastępować na przykład niezdrowe przekąski.

Świeże owoce

Komu z nas nie leci ślinka na widok bananów, arbuza, jabłek czy ananasa? Wszystkie te owoce nie tylko są energetyczne, ale zawierają również bardzo wiele witamin. I, co ważne – są nieprzetworzone. Zgoła inaczej sprawa ma się w przypadku popularnych słodkich przekąsek jak batony, ciastka i słodkie wypieki. Często naszpikowane są one cukrem, pozbawione wielu składników odżywczych w procesie przetwarzania oraz uzupełnione sztucznymi substancjami chemicznymi. Sałatka owocowa jest nie tylko pyszną, ale, co ważniejsze, zdrową alternatywą dla tych produktów. Więcej o tym, jak działa apetyt na słodkości, pisze również na swoim blogu Michał Wrzosek:

„Twój mózg odbiera konsumpcję cukru jako nagrodę (wielokrotnie zwiększa stężenie dopaminy w porównaniu do produktów typu jajko, które kontrolują ośrodki przyjemności i nagrody), która sprawia, że ciągle chcesz jej więcej. Nie musisz długo czekać na efekt: szybko pojawia się problem, aby zerwać z nałogiem. Przewlekła konsumpcja cukru może powodować zaburzenia odżywiania i wpływ na zachowanie. Nadmierne spożycie cukru jest bezpośrednią przyczyną powstawania nadwagi.”

Warzywa – podstawa każdego dania

Nie odkryjemy Ameryki, mówiąc, że to właśnie warzywa powinny być podstawą diety. Dostarczają wielu mikroelementów w naszej diecie oraz są niskokaloryczne. Powinny znajdować się w praktycznie każdym posiłku w odpowiednich proporcjach. Dbajmy również o ich różnorodność. Każde warzywo ma swoje specyficzne właściwości i jest skarbnicą nieco innych składników odżywczych oraz witamin. Doskonałym sposobem na kreatywne wykorzystanie warzyw jest stosowanie ich jako przekąsek (np. do filmu) zamiast produktów przetworzonych. Smacznie, zdrowo i tanio.

Orzechy oraz nasiona

Stanowią cenne źródło wielu niezbędnych witamin i mikroelementów, ale również bogate są w zdrowe tłuszcze. Wyrobienie w sobie nawyku zjadania jednej garści przepysznych orzechów lub nasion każdego dnia na pewno wyjdzie nam na dobre.

Chude mięso oraz strączki

To najistotniejsze źródła białek w naszej diecie. Warto od czasu do czasu zamieniać mięso na strączki. Szczególnie soja jest niezwykle odżywczym źródłem białka. Połączenie fasoli i ryżu na talerzu również daje podobny profil aminokwasów jak mięso, a jednocześnie dostarcza jeszcze więcej witamin i innych składników. Zadbaj, by codziennie na twoim talerzu znajdowały się różnorodne źródła zdrowego białka.

Zdrowo to znaczy różnorodnie

To właśnie różnorodność jest bardzo ceniona przez osoby wybierające zdrową dietę. Czasy, w których jedynym słusznym wyborem były ziemniaki, kotlet i surówka, przeminęły bezpowrotnie, a dzisiejsza paleta smaków zaskakuje na każdym kroku. Oczywiście próbując co rusz nowych produktów, z pewnością trafią się takie, które ci nie posmakują – każdy ma przecież własny gust – ale samo próbowanie i odkrywanie nowych rzeczy już samo w sobie sprawia wiele radości.

Materiał partnera


Dodał(a): Izabela Popko Wtorek 10.03.2020