Jak robić lody?

Jeśli masz ochotę na deser, oto dwie rzeczy, które każdy facet kocha najbardziej: lody i piwo. Połącz je, a osiągniesz kulinarny orgazm!
Lody waniliowe w piwnym karmelu
Lody waniliowe z prażonymi orzechami włoskimi w piwnym karmelu z czarnym pieprzem

Rekomendowane piwo: Książęce Ciemne Łagodne

Składniki:
•    ½ l piwa Książęce Ciemne Łagodne
•    1 szkl. cukru
•    500 ml lodów waniliowych
•    200 g orzechów włoskich
•    100 g białej bezy
•    2 łyżki cukry
•    2 łyżki miodu
•    świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
•    Orzechy prażymy w piekarniku przez 4 min. w temp. 200°C.
•    Następnie mieszamy w misce nadal gorące orzechy z miodem i cukrem oraz świeżo mielonym pieprzem.
•    Piwo gotujemy z cukrem i redukujemy do 1/3 objętości. Studzimy.
•    Lody podajemy z sosem piwnym i karmelizowanymi orzechami na pokruszonej bezie.

Zdaniem eksperta:
Lody z ciemnym piwem Książęcym to propozycja w której piwo staje się integralną częścią dania. Sos z karmelizowanego Ciemnego Łagodnego i nuta orzechów z czarnym pieprzem to idealne połączenie o intensywnym smaku, które łagodzi zimno kremowych lodów i wanilii. Proste, lecz nietuzinkowe.
Jerzy Sobieniak
Lody_waniliowe_w_piwnym_karmeluopop.JPG

Dodał(a): Książęce/CKM.PL Niedziela 22.09.2013