Jak pić whisky? Zapytaliśmy eksperta

small Ballantine_03_08_20-6672-Modifier.jpg

Picie whisky wielu osobom kojarzy się ze skupioną degustacją i powolnym sączeniem trunku ze szklanki. Tymczasem sami producenci i profesjonaliści z branży alkoholowej namawiają do mieszania jej z czym nam tylko pasuje. Jedną z takich osób jest Ania Filipiak, Brand Ambasadorka marki Ballantine’s. Postanowiliśmy wypytać ją między innymi o to, jak tak naprawdę powinniśmy obchodzić się z whisky, a także jak odszyfrować to, co jest napisane na etykiecie. Przeczytajcie nasz wywiad – mamy nadzieję, że rozwieje wątpliwości nowicjuszy w świecie bursztynowego trunku, a może i nawet zaskoczy tych, którzy uważają się za wytrawnych koneserów whisky.

Od czego powinni zacząć ci, którzy przygodę z whisky mają przed sobą, ale bardzo chcą wejść w ten świat?

Od eksperymentowania i odkrywania wielu smaków. Świat whisky oferuje w tym momencie tak wiele różnych wariantów na wyciągnięcie ręki, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Warto jest zacząć od przystępnych whisky o delikatnym profilu smakowym jak na przykład Ballantine’s Finest.

A może whisky infuzowana aromatami owoców? Albo czymś ją rozcieńczyć?

To idealna propozycja dla miłośników owocowych aromatów. Ballantine’s oferuje dwa warianty – Ballantine’s Brasil z wyraźnymi nutami limonki oraz Ballantine’s Passion z nutami owoców tropikalnych. Ballantine’s Brasil świetnie smakuje z dodatkiem napoju gazowanego typu lemoniada, Sprite lub 7up, zaś Ballantine’s Passion doskonale sprawdzi się w połączeniu z napojem gazowanym o smaku pomarańczy.

Czy mieszanie whisky z colą to niewybaczalna zbrodnia?

Świat whisky otwiera się na coraz to nowych miłośników tego trunku, a im więcej fanów, tym więcej sposobów picia, co jest wspaniałe. To fakt, że istnieje przekonanie, że whisky z colą to niedopuszczalne połączenie. Ja uważam, że każdy powinien pić ją tak, jak mu najbardziej smakuje.

Wiele osób kojarzy picie whisky z degustacją w skórzanym fotelu, przy kominku i z cygarem. Czy koniecznie za każdym razem właśnie w taki sposób musimy zabierać się do picia whisky?

Zupełnie nie! W dzisiejszych czasach whisky wychodzi z tego stereotypu i widzimy ją zarówno na naszych domówkach, jak i w klubach. Ważne jest to, aby wybierać alkohole świadomie, czytać etykiety, sprawdzać, z jakiego regionu pochodzą, jaki mają smak i aromat. Jeżeli lubimy koktajle, warto poczytać, co rekomendują barmani lub ambasadorzy marek, czyli osoby, które zawodowo zajmują się serwowaniem alkoholu.

Co – oprócz mocy i pojemności – znajdziemy na etykiecie Ballantine's? No bo przecież nie skład czy datę ważności.

Etykieta jest nam w stanie bardzo dużo powiedzieć o whisky. Czy jest to whisky mieszana czy też single malt, często jak długo leżakowała w beczkach dębowych. Na etykiecie Ballantine’sa kryje się kilka ciekawostek – np. widoczny herb ma na sobie napis „Amicus Humani Generis” co oznacza „Przyjaciel rodzaju ludzkiego”. To motto jest bardzo bliskie marce.

Co wyróżnia nową pozycję w portfolio Ballantine’s, czyli whisky Ballantine's 7 Year Old Bourbon Finish?

To wyjątkowa 7-letnia whisky poddana unikalnemu procesowi wykańczania w specjalnie wyselekcjonowanych przez naszego Master Blendera, Sandy Hyslop’a, beczkach po Bourbonie amerykańskim, dzięki czemu whisky ta zyskała słodycz charakterystyczną dla swojej amerykańskiej siostry. Dodatkowo wyczuwalne są w niej nuty soczystych czerwonych jabłek oraz słodkiego miodu. Nazywana jest bardziej intensywną wersją klasycznego Ballantine'sa, można w niej wyczuć nuty dymne, wanilii, karmelu oraz toffi.

B7 Wide shot Bottle + Old Fashioned.jpg

Gdzie i jak powstaje nowa whisky Ballantine’s?

Powstaje ona w Szkocji. Jest to whisky typu blended, czyli mieszana. Mistrz kupażu – Master Blender (dla Ballantine’sa jest to Sandy Hyslop) – selekcjonuje whisky z beczek, w których dojrzewa przez minimum 7 lat, a następnie starannie wszystkie je łączy. Ostatnim elementem procesu jest nadanie jej ostatecznego kształtu poprzez dodatkowe finiszowanie tej whisky w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach przez naszego Master Blendera.

Jakie składniki najlepiej sprawdzają się z whisky Ballantine's 7 Year Old Bourbon Finish?

Ballantine’s 7 Bourbon Finish idealnie sprawdzi się we wszystkich klasycznych połączeniach. Moim ulubionym jest Old Fashioned, czyli ponadczasowy drink, w którym używamy cukru demerara (bądź syropu curkowego) oraz bittersa – mocnej wódki ziołowej. Nuty toffee w Ballantine’sie 7 Bourbon Finish idealnie podkreśli bitters pomarańczowy.

Wolisz whisky z lodem czy ogrzaną? A może w drinkach?

To zależy! Zależy od rodzaju whisky, którą piję oraz od tego, na co mam ochotę. Jedno z moich ulubionych połączeń to Ballantine’s Finest z sokiem jabłkowym – bardzo prosty miks, który idealne podkreśla delikatne nuty czerwonych jabłek wyczuwalnych w tej whisky. Jeśli chodzi o Ballantine’s 7 Year Old Bourbon Finish, to zakochałam się w Old Fashioned na niej bazowanym.


Dodał(a): Redakcja Wtorek 27.10.2020