Jajogłowi

Świat jest skomplikowany. Na szczęście przepis na perfekcyjne śniadanie może być prosty! Wydrukuj tę stronę i powieś na lodówce. Te cztery niezawodne patenty zawsze uratują twój poranek
jajecznica



1. JAJECZNICA Z DWÓCH JAJ
Do rozbitych jaj dodaj łyżkę mleka, dzięki czemu po usmażeniu jajecznica zachowa odpowiednią wilgotność. Wlej rozbite jajka na patelnię i po 20 sekundach zamieszaj łopatką. Odczekaj kolejne 10 sekund i znów zamieszaj, a następnie zdejmij z ognia i zostaw na parę sekund na patelni.

2. JAJA W KOSZULKACH
Innymi słowy – jaja gotowane bez skorupek. Do wody wlej łyżeczkę octu, dzięki temu białko szybciej się zetnie. Gotuj jajka ok. 3 minut (od momentu zagotowania się wody), jeśli chcesz, by żółtko było płynne. Gotuj ok. 5 minut, gdy żółtko ma być ścięte. By pozbyć się smaku octu, przed podaniem przepłucz ugotowane jajka wodą.

3. JAJA GOTOWANE
Dodaj do wody szczyptę soli, dzięki temu zapobiegniesz pęknięciu skorupki w trakcie gotowania. Staraj się też nie wkładać do wrzątku jajek chwilę wcześniej wyjętych z lodówki. Gotuj około 4 minut (od chwili zagotowania wody), jeśli chcesz zjeść jajko na miękko, a około 8 minut, gdy jajko ma być na twardo.

4. JAJA SADZONE
Zawsze wbijaj jajka na rozgrzany tłuszcz. Smaż ok. 3 minut, jeśli chcesz, by żółtko było płynne, albo ok. 4 minut, gdy żółtko ma być ścięte. Jeśli lubisz jajka smażone z obu stron, przewróć je, a następnie smaż ok. 20 sekund, by zachować żółtko płynne, lub ok. minuty – jeśli ma być mocno ścięte.




Dodał(a): CKM Piątek 15.03.2013