Gruszki na kaca

Australijscy naukowcy odkryli właściwości gruszek, które mogą cię zainteresować. Otóż te niepozorne owoce pomagają w zwalczaniu kaca i zmniejszają poziom alkoholu we krwi!
k

shutterstock_283601036.jpg

Australijska organizacja badawcza CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) wraz z Horticulture Innovation Australia odkryła sposób na kaca. Złotym środkiem mają być... gruszki.

Podczas badań okazało się, że gruszki zmniejszają cholesterol, pomagają przy zatwardzeniu oraz mają właściwości przeciwzapalne. Nas najbardziej interesuje jednak ich ostatnia właściwość, a mianowicie fakt, że pomagają zwalczać kaca oraz zmniejszają poziom alkoholu we krwi. Wnioski dotyczą konkretnej - koreańskiej odmiany tego owocu.

Według przewodniczącego zespołu badawczego, Manny'ego Noakesa koreańskie gruszki wpływają na główne enzymy odpowiedzialne za metabolizm alkoholu - dehydrogenazę alkoholową (ADH) i dehydrogenazę aldehydową (ALDH). Aby odczuć ich zbawienne właściwości "antykacowe" należy wypić z nich sok (ok. 220 mililitrów) lub zjeść podobną ilość owoców. Gruszki należy jednak spożyć przed (!) popijawą. Niestety nie ma dowodów na to, aby zadziałały jako panaceum również po spożyciu alkoholu.

Zobacz też: Co na kaca - sprawdzone sposoby


Dodał(a): Bartosz Joda Środa 05.08.2015