Garkuchnia: PIECZONY KURCZAK

Oto danie godne wojownika!

Garkuchnia: PIECZONY KURCZAK


Dzielny woj wracający z pola bitwy oczekiwał strawy smacznej, pożywnej i pozwalającej szybko odzyskać utracone siły. Jego giermkowie nie mieli zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Dlatego nikt nawet nie myślał o peklowanym mięsie z dzika czy innych wymyślnych frykasach. Za to kurczaki zawsze były pod ręką, bijało się je w okamgnieniu (wołu lub świnię trzeba było wykrwawić), a nad ogniskiem robiły się chrupiące zaledwie w kilkanaście minut (czyli mniej więcej tyle, ile czasu woj uwalniał się od swojej zbroi). Dlatego też od dawna pieczone kurczaki były kulinarnym przebojem dla mężczyzn wracających z ciężkich bitew. Spróbuj — przecież też codziennie walczysz...

KURCZAK Z ROŻNA

Składniki:

- cały kurczak  
- dwie łyżki mielonego chili
- pół szklanki oleju
- dwie łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli

Przygotowanie:
Kurczaka umyj i natrzyj olejem. Z wierzchu oprósz mielonym chili i solą, zaś środek natrzyj pieprzem. To ważne — mięso natarte od wewnątrz zyskuje niepowtarzalny smak. Teraz wbij kurczę na rożen i piecz ok. 30 minut. Jeżeli nie dysponujesz takim urządzeniem, nie martw się — dość, gdy włożysz kurczaka w odkrytym żaroodpornym naczyniu na 45 minut do piekarnika o temperaturze 200˚C. Uwaga! Włącz termoobieg, kurczak będzie miał wtedy pyszną chrupiącą skórkę.


A CO DO PICIA?

- Zimne piwo
- Ice tea



Dodał(a): hep Wtorek 05.07.2011