Fast foody ogłupiają

Badania naukowe dowodzą, że wysokocukrowe i wysokotłuszczowe posiłki pogarszają naszą "elastyczność poznawczą". Przez fast foody gorzej odnajdujemy się również w nowych sytuacjach

shutterstock_285533255.jpg

Z eksperymentu przeprowadzonego na Uniwersytecie Stanowym Oregon i opublikowanego w dzienniku naukowym Neuroscience wynika, że fast foody sprawiają, że stajemy się głupsi.

Badanie przeprowadzono na myszach laboratoryjnych, którym podawano jedzenie o różnych właściwościach energetycznych, a przede wszystkim bogate w różny poziom cukrów i tłuszczów. Po pewnym czasie zwierzęta poddano całej serii testów, na które składały się głównie labirynty i puzzle. Wnioski? Już w przeciągu pierwszego miesiąca zauważono, że zarówno psychiczne, jak i fizyczne zdolności myszy na diecie wysokotłuszczowej i wysokocukrowej zaczęły wyraźnie spadać. Skąd takie zmiany w ich mózgach? Odpowiedzią mają być konkretne bakterie jelitowe.

"Bakterie są w stanie uwalniać składniki, które działają na zasadzie neuroprzekaźników stymulujących nerwy czuciowe, a także system odpornościowi, wpływając tym samym na cały szereg funkcji biologicznych naszego organizmu." - tłumaczył profesor Kathy Magnusson. "Te badania sugerują, że tłuszcz i cukier zmieniają system bakteryjny naszych organizmów i to jedna z podstawowych przyczyn, przez które śmietnikowe jedzenie nie jest dla nas dobre (...) To nie tylko jedzenie, które wpływa na nasz mózg, ale interakcja pomiędzy tym, co jemy, a mikrobiologicznymi zmianami w naszym ciele."



Dodał(a): Bartosz Joda, fot. FameFlynet Czwartek 30.07.2015