Czerwone warzywa

Warzywa możemy dzielić na różne grupy, na przykład biorąc pod uwagę ich kolor.
Tak więc możemy mieć grupy czerwonych, żółtych, a nawet i zielonych warzyw, które w mniejszym lub też większym stopniu są bogate w witaminy i minerały. Papryka witaminy zawiera zwane P, czyli takie, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, jak również i rutynę, która wpływa na przyswajanie w naszym organizmie witaminy C. Papryka jest jednym z nielicznych warzyw, które zawierają rutynę w tak ogromnej ilości. Jest ona również doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Może ona być smażona, gotowana, jedzona na surowo, a także marynowana czy też konserwowana. Każda pani domu doceni jej wartości kulinarne, jak również oryginalny smak, chociażby chili. Każde warzywo zawiera przydatne mikroelementy, nawet pomidor witaminy posiada. Wśród nich są liczne z grupy B, K, a także witaminy C i PP. Oprócz tego możemy tam znaleźć sód, potas, wapń, cynk, fosfor, jod, karoten i wiele, wiele innych. Pomidory ponadto są niezwykle popularne i powszechnie stosowane niemalże w każdym zakątku świata.

Dodał(a): CKM Poniedziałek 02.05.2011