Bursztynowe steki

Jeżeli twoja dziewczyna jest wegetarianką i każe ci wsuwać kiełki, tym razem to ty przygotuj kolację! Oto potrawa bez mięsa, którą zachwyci się nawet stuprocentowy mężczyzna! Podawana oczywiście z piwem.
Steki z selera
Steki z pieczonego selera panierowane w bursztynie z sosem czosnkowo-pietruszkowym i czuszką
Rekomendowane piwo: Książęce Czerwony Lager

Składniki:

•    1 duży seler
•    2 łodygi rozmarynu
•    200g sera typu bursztyn
•    4 ząbki czosnku
•    1 papryka typu czuszka
•    100 g parmezanu
•    sok z ½ cytryny
•    ½ pęczka natki pietruszki
•    4 łyżki oliwy
•    2 łyżki sosu sojowego
•    ½ łyżeczki miodu

Przygotowanie:
•    Selera zwijamy z rozmarynem
w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200°C przez 80 min.
•    Czosnek, natkę i czuszkę siekamy i mieszamy z oliwa, miodem i sosem sojowym.
•    Gotowego selera kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni przez 2 min. z każdej strony.
•    Ser typu bursztyn ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozpuszczamy w małej ilości na patelni z powłoką teflonową.
•    Następnie plastry selera układamy na środku powstałego placka serowego i zaciągamy boki sera na brzegi selerowego steka, tak aby dookoła jego brzegów powstał „koszyczek”.
•    Gotowe steki podajemy z sosem pietruszkowym i piwem Książęce Czerwony Lager.

Zdaniem eksperta:
Seler to jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw okopowych, którego aromat jest mocno ziemisty. Korzenny aromat w połączeniu z ostrością czosnku i czuszki daje niesamowity bukiet smaku, który łagodzi Książęce Czerwony Lager. Smak leżakowanego sera, jakim jest bursztyn, podbija to połączenie i pasuje do niego niczym piana do piwa.
Jerzy Sobieniak
Steki z selera

Dodał(a): Książęce/CKM.PL Wtorek 17.09.2013