Burgerowe fakty

Jennifer Aniston, radykalna miłośniczka zdrowej organicznej diety, tak opisała swoją wizytę w restauracji McDonald’s, po której musiała odwiedzić toaletę
hamburger


„Zjedzenie hamburgera było jak wprowadzenie benzyny do mojego organizmu. To był wstrząs”  -... postanowiliśmy dogłębnie zbadać ten jakże ważki temat!


913 kilogramów ważył największy hamburger w historii ludzkości, dzieło Black Bear Casino Resort w Carlton (amerykański stan Minnesota). Do jego produkcji użyto 27 kg boczku, 18 kg sera i po 22 kg cebuli oraz sałaty

Za pierwszą fastfoodową sieć w historii uznaje się amerykańskie A&W, założone w 1919 r. w kalifornijskim mieście Lodi. Zaczęło się od niewielkiego stoiska, jednak niecałe dwa lata później założyciel Roy Allen zaczął rozkręcać system lokali franczyzowych. Dzisiaj istnieje 1200 restauracji A&W obecnych w 16 krajach

8000 kcal zawiera flagowy hamburger z oferty amerykańskiej restauracji HeartAttack Grill, ponoć najbardziej kaloryczna kanapka dostępna w sprzedaży. Lokal szczyci się tym, że klienci ważący ponad 158 kg jedzą za darmo

belka_zobacz-wideo-tygodnia.jpg

97 hamburgerów w 8 minut – taki jedzeniowy rekord świata ustanowił Takeru Kobayashi, niepozorny (173 cm wzrostu, 57 kg wagi) Japończyk z Nagano. Nic dziwnego, że ten 35–latek nosi ksywę Tsunami


75% amerykańskiego społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość               

75 hamburgerów na sekundę sprzedaje sieć McDonald's


Hamburgery przegrywają z kanapkami? Największą z fastfoodowych sieci jest Subway mający 39 517     ham.jpgrestauracji w 102 krajach świata. W ten sposób przebija nawet legendarnego McDonald’sa, który ma „zaledwie” nieco ponad 33 000 restauracji w 118 krajach

Otyłość została uznana przez Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczneza chorobę. Do tej pory była traktowana tylko jako poważny problem zdrowia publicznego

Stek hamburski – oto przodek dzisiejszych hamburgerów, czyli ręcznie siekana, lekko osolona i zgrillowana wołowina oraz nieco cebuli, włożone pomiędzy dwie pajdy chleba. To danie pojawiło się w XIX wieku wśród niemieckich emigrantów w Nowym Jorku i niedługo zawładnęło całą Ameryką, a następnie światem. Jadano je głównie na śniadanie

Najdroższe hamburgery świata:

The Rossini 205 zł, The Burger, Las Vegas

777 Burger 240 zł, Le Burger Brassiere, Las Vegas

The Fleuburger 5000, 255 zł, Fleur, Las Vegas

DB "Royale" Double Truffle Burger 410 zł, The DB Bistro Moderne, Nowy Jork


Tri-Beef Burger, 425 zł, The Old Homestead Steakhouse, Boca Raton (USA)

X Burger, 545 zł, W Hotel, Seul

Richard Noveau Burger, 595 zł, Wall Street Burger Shoppe, Nowy Jork

The Burger, 633 zł,  Burger King Londyn

Le Burger Extrvagant 1000 zł, Serendipity3, Nowy Jork

Douche Burger 2265 zł, 666 Burger, Nowy Jork



Dodał(a): CKM Piątek 04.10.2013