Bracia Rosjanie – drinki na weekend
Na ten weekend polecamy coś z Rosji. Białego i czarnego. Mocnego, taniego, smacznego i banalnie prostego w przygotowaniu. Oba są kultowe i często spożywane. Ich wspólnym mianownikiem jest zwartość mocnego alkoholu… Za smak odpowiadają dodatki. W przypadku białego jest to mleko, co oznacza, że jest delikatniejszy. Za czarnucha likier kawowy. No, ale do dzieła!
Potrzebował będziesz:
- mocny alkohol,
- likier kawowy,
- mleko,
- lód
Mikstura:
Do szklanek do whisky wrzucamy kilka kostek lodu. Następnie wlewamy 40 ml likieru kawowego. Najczęściej Kahlua. Drugim etapem jest dolanie mocnego alkoholu. I tu są dwie szkoły. Jedna mówi, że wlewamy go powoli, by stworzyć dwie warstwy. Chodzi o to, by likier nie wymieszał się z mocnym alkoholem. Druga ... że to nie ma najmniejszego znaczenia. W tym momencie masz już czarnego ruska gotowego do spożycia. Biały powstaje po dodaniu mleka.
Pamiętaj! Nie doprowadź do sytuacji w której umiar cię opuszcza ...