Arka Freda Noego

Jak się uczyć, to od najlepszych! Dziś w ckm.pl jak pić whiskey mówi facet, którego twarz znasz z butelek bourbonów Jim Bean - czyli Fred Noe we własnej osobie!
Fred Noe


CKM: Naprawdę jesteś na butelkach Jim Beama?

Fred Noe: Naprawdę. Na bocznej etykiecie każdego białego Jim Beama pokazujemy podobizny siedmiu członków naszej rodziny od XVIII wieku do dziś. Jim Beam był moim pradziadkiem. A ten siódmy na butelce to ja.

CKM: Co jeszcze łączy cię z whiskey?
Fred Noe: Jestem też mistrzem gorzelnikiem. Każdego dnia próbuję whiskey Jim Beam z różnych beczek i decyduję, co dalej z nimi zrobić. To zdecydowanie najlepsza część mojej pracy (śmiech).

CKM: Wyjaśnij raz na zawsze, czym różni się bourbon od whiskey...

Fred Noe: Mówiąc krótko, każdy bourbon to whiskey, ale nie każda whiskey to bourbon. Jego powstawanie regulują ścisłe przepisy prawa. Bourbon może być produkowany tylko i wyłącznie w USA. W mieszance zbóż użytych do destylacji większość musi stanowić kukurydza. Nie można dodawać żadnych barwników ani poprawiaczy smaku, ale za to za każdym razem należy go przechowywać w nowych opalanych beczkach z białego dębu. I tak dalej...

CKM: Czyli bourbon jest lepszym rodzajem whiskey?

Fred Noe: Dla mnie tak, ale nie jestem zbyt obiektywny (śmiech). Dlatego nie powiedziałbym, że jest lepszy, tylko po prostu inny. Ma swoją własną tożsamość.

CKM: Jaki jest prawidłowy sposób picia bourbona?

Fred Noe: Taki jaki sam lubisz. W tej kwestii nie ma żadnych zasad. Bourbon jest tak uniwersalny, że niektórzy piją go czystego, inni dodają lód, inni colę, a jeszcze inni sok. Każdy sposób, w jaki decydujesz się pić bourbona, jest w porządku. Moja mama zawsze mieszała go z sokiem imbirowym, a mój ojciec nie protestował. Z kolei on sam nigdy nie wypiłby Jim Beama z lodem. Może to jest jakaś wskazówka?

CKM: Ty jak najchętniej pijesz?
Fred Noe: Wbrew ojcu lubię bourbona właśnie z odrobiną lodu.

CKM: Co byś zaproponował na uczczenie roku 2013?
Fred Noe: Hm, może Jim Beama z colą? Polecam proporcje 2:1, czyli 1/3 bourbona i 2/3 coli. Palce lizać!


Jeśli  bourbon z colą nie jest dla ciebie, Fred Noe poleca inny drink:


40 ml Jim Beama, kostka cukru, 2 krople gorzkiej wódki, 1 łyżka wody, lód ... old Fashioned!


DOSSIER
Frederick „Fred” Booker Noe III ma 55 lat i należy do siódmego pokolenia dynastii Beam–Noe, która od końca XVIII wieku zajmuje się produkcją bourbona w amerykańskim stanie Kentucky. W destylarni Jim Beama pełni funkcję mistrza gorzelnika i ambasadora marki. Współtworzy też nowe serie whiskey, m.in. Red Stag by Jim Beam.




Dodał(a): CKM Czwartek 24.01.2013