Garkuchnia: pieczony krokodyl

Zachętą do kuchennych eksperymentów powinna być informacja krążąca wśród dzikich ludów Mongolii, że facet nabywa cech zwierząt, które pożera na obiad.
 krokodyl

CO TO JEST: Rarytas z Ekwadoru

SMAKUJE JAK: Wołowina

NA CO DZIAŁA:  Indianie Otavalo, potomkowie Inków, którzy czcili krokodyle, wierzą, że mięso tego gada zapewnia powodzenie w interesach.

JAK PRZYGOTOWAĆ:  Mięso z ogona krokodyla oczyść z błon, obtocz w jajku i w pokruszonych, gotowanych ziarnach kukurydzy. Następnie usmaż na głębokim tłuszczu, aż panierka stanie się złotobrązowa.

Mięso krokodyla jest bardzo smaczne, ale zbyt długo duszone staje się bardzo twarde. Najlepsze kawałki pochodzą z tułowia. Partie ogonowe trudno zmiękczyć.
Made Runatha, szef kuchni; Galeria Bali, Warszawa


Dodał(a): Aleksander Hepner Czwartek 08.09.2011