3 sposoby ze świata (i jeden z Polski) na to, jak przetrwać zimę

Hu hu ha, nasza zima zła. Ale wierzcie nam, w niektórych częściach świata mają gorzej i nie narzekają, tylko sobie z tym radzą. Jak? Przekonajcie się.

_DSC3256.jpg


Rosja
Kto lepiej niż nasi wschodni bracia zna się na trzaskającym mrozie? W końcu to przecież w odległej Jakucji na wschodzie Syberii znajduje się najzimniejsza miejscowość świata – wieś o nazwie Ojmiakon (w 1926 roku zanotowano tam -71,2 st. C). Jak więc radzić sobie z temperaturami, przy których powieki zamarzają podczas mrugania? Hartować się. Najlepiej poprzez kąpiele na świeżym powietrzu. Przy -30 st. mrozu woda w przeręblu o temperaturze 2-3 stopni wydaje się być tak ciepła jak Morze Śródziemne.

Finlandia
Mówisz: Finlandia, myślisz: sauna. Podobno w tym skandynawskim kraju zamieszkałym przez pięć milionów ludzi są aż dwa miliony saun. A zimą (czyli prawie zawsze) Finowie korzystają z nich namiętnie. Ich ulubiona rozrywka to kilkanaście minut w saunie, po czym hajda! w zaspę śnieżną. Takie zabawy to nie tylko świetny sposób na uodpornienie się na mróz, ale i po prostu wielka frajda.

Dania
W Danii również na zimie znają się jak mało kto. Ale tam zamiast zmiany diety albo hartowania się kąpielami, ludzie zmieniają nastawienie psychiczne. Pomaga im w tym „hygge”, skandynawska filozofia życia, która robi ostatnio furorę w kontynentalnej części Europy. Chodzi po prostu o czerpanie radości z drobnych codziennych zdarzeń, takich jak kubek kawy, spacer czy najważniejsze - spotkania z rodziną. Podobno pomaga, bo w końcu nic nie ogrzewa tak, jak ciepło domowego ogniska.

Polska
Żeby nie było, Polacy też mają swoje tradycyjne sposoby na mróz. Tyle że my lubimy łączyć ogrzewanie wewnętrzne z zewnętrznym. Warunki najbardziej do tego sprzyjające tworzy natomiast warszawski Zimowy Narodowy. Tam rozgrzejecie się od zewnątrz – na łyżwach albo lodowych zjeżdżalniach – i od wewnątrz – sącząc po wysiłku aromatycznego grzańca. Przepis na tego ostatniego podajemy również poniżej, tak byście mogli łączyć go z pozostałymi sposobami na rozgrzanie. Trzymajcie się ciepło!

Przepis na grzańca:
- 80 ml Żołądkowej Gorzkiej Tradycyjnej
- 160 ml soku jabłkowego
- Cynamon i goździki

Sposób przygotowania: Żołądkową zmieszaj z sokiem jabłkowym, wlej do garnka, dodaj laskę cynamonu i goździki i podgrzej. Przelej do szklanki całą zawartość, udekoruj dwoma plastrami pomarańczy i gotowe!

IMG_8511.jpg


Dodał(a): CKM/ fot. materiały prasowe Sobota 03.11.2018