Dieta w chorobie nowotworowej

Osoby chore na nowotwór powinny zadbać o właściwą dietę, która pozwoli organizmowi przetrwać w jak najlepszej kondycji inwazyjną chemioterapię oraz przyspieszy okres rekonwalescencji.

617Dieta w chorobie nowotworowej (httpwww.jpgZaniedbanie wyjątkowych potrzeb na składniki odżywcze jakie ma chory na nowotwór człowiek może przyczynić się do wydłużenia czasu leczenia i intensyfikacji skutków ubocznych.

Indywidualna dieta dostosowana do potrzeb chorego

Niestety nie istnieje jedna dieta dla wszystkich chorych na nowotwór, ponieważ choroba atakuje w ponad 200 różnych typach, a stan każdego pacjenta jest inny. Najważniejsze jest ustalenie przez lekarzy i dietetyków jaka podaż związków odżywczych będzie właściwa dla organizmu pacjenta na danym etapie leczenia onkologicznego.

Wielu lekarzy podkreśla również znaczenie konsystencji i tekstury pokarmów. Nie bez znaczenia są pory posiłków, których należy bezwzględnie przestrzegać. Jedną z głównych ról specjalistycznej diety dla osób chorych na nowotwory jest zahamowanie spadku masy ciała i dostarczenie niezbędnych do funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jest to bardzo trudne zadanie wobec faktu utraty apetytu przez większość osób poddawanych chemioterapii.

Lekkostrawne dania to podstawa

Osoby chore na nowotwory powinny unikać niepotrzebnego obciążania organizmu potrawami trudnymi do strawienia. Dieta takiej osoby oparta jest zazwyczaj na gotowanych warzywach i białym mięsie przygotowywanym na parze lub za pomocą innej beztłuszczowej obróbki cieplnej. W przypadku chorych cierpiących na nowotwory przewodu pokarmowego może okazać się konieczne przygotowywanie posiłków o płynnej lub półpłynnej konsystencji.

Dieta w chorobie nowotworowej przed, w trakcie i po leczeniu onkologicznym musi:

  • dostarczać odpowiednią ilość energii,
  • zapewnić organizmowi chorego pełnowartościowe białko,
  • zaopatrzyć ciało w odpowiednią ilość węglowodanów i wysokiej jakości tłuszczy,
  • zasilić organizm optymalną ilością witamin i składników mineralnych
  • i co bardzo ważne przy chemioterapii nawodnić chorego poprzez odpowiednią podaż płynów.


 

Rola składników odżywczych w zwalczaniu nowotworów

Chory na nowotwór potrzebuje średnio o 20% więcej energii niż osoba zdrowa w tym samym wieku i o tej samej płci. Wynika to z konieczności intensyfikacji pracy układu immunologicznego, a także z konieczności odbudowy zniszczonych przez chorobę i chemioterapię komórek. Za dostarczenie odpowiedniej ilości energii odpowiedzialne są białka.

Węglowodany zapewniają właściwy metabolizm białek. Bez nich nawet pełnowartościowe białka nie zafunkcjonują w organizmie.

Kwasy tłuszczowe n-3 i antyoksydanty spowalniają procesy nowotworowe, wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych i blokują wolne rodniki tym samym zapobiegając ich szkodliwemu działaniu.

Witaminy C, E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan, koenzym Q10, polifenole i fitosterole są niezbędne do zapewnienia prawidłowej pracy układu odpornościowego, a także do zapewnienia prawidłowego procesu odbudowy komórek.

Problemy w odżywianiu osób chorych na nowotwór

Większość osób chorujących na nowotwór i poddanych chemioterapii cierpi na utratę apetytu. W takiej sytuacji trudno jest dostarczyć ich organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dlatego lekarz prowadzący leczenie powinien zostać poinformowany o tym fakcie. Oprócz utraty apetytu chorzy skarżą się na wymioty, biegunki, zaparcia, zmiany w jamie ustnej powodujące ból w trakcie spożywania posiłków itp.

Skutkiem niedożywienia pacjenta przechodzącego terapię są m.in.:

  • spadek odporności i podatność na infekcje,
  • niedokrwistość,
  • zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej,
  • zmniejszenie produkcji białek,
  • zaburzenie wydzielania enzymów trawiennych,
  • ubytek masy kostnej,
  • zmniejszenie masy ciała,
  • zwiększona śmiertelność.

 

Dlatego za wszelką cenę należy uchronić pacjenta przed niedożywieniem.

Optymalnie zbilansowane środki dietetyczne

Przy problemach z odżywianiem lekarze zalecają stosowanie specjalnie przygotowanej dla chorych na nowotwór diety uzupełnionej zbilansowanymi preparatami takimi jak Resource 2.0, Resource 2.0 + fibre, Resource Protein. Podawanie choremu tych środków dietetycznych pozwala na uzyskanie pewności, że wszystkie potrzebne do walki z chorobą substancje i składniki odżywcze zostaną organizmowi dostarczone, nawet wtedy gdy pacjent odmawia przyjmowania zwykłych pokarmów.

Nie bez znaczenia jest fakt, iż środki dietetyczne dla chorych na nowotwory mają półpłynną lub płynną konsystencję. To ułatwia podanie ich choremu i nie wymaga z jego strony wysiłku związanego z przyjmowaniem stałych pokarmów. Więcej informacji na temat znaczenia diety w chorobie nowotworowej znajdą Państwo na stronie: https://www.nestlehealthscience.pl/zarzadzanie-zdrowie/onkologia/zywienie-w-chorobie-onkologicznej.


Dodał(a): materiał powstał przy współpracy z Nestle Piątek 21.10.2016

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)