Fitness karma

Katujesz się na siłowni, biegasz, pływasz i grasz w zośkę, a brzuch rośnie? Może powinieneś zmienić dietę!
Fitness

Zdrową, sprzyjającą odchudzaniu i podnoszącą kondycję kuchnią jest tylko kuchnia śródziemnomorska. Tak przynajmniej twierdzą utytułowani mądrale od zawartości naszych żołądków. Dlatego proponujemy ci, abyś przynajmniej od czasu do czasu zrezygnował z hamburgerów, parówek i kurczaków w panierce, wybierając coś bardziej delikatnego i lekkostrawnego. Zanim nauczymy cię jeść trawę, co jest teraz trendy, polecamy na początek potrawę prostą, zdrową i smaczną. Włoskie spaghetti z pomidorkami koktajlowymi.

KROK 1
Potrzebne będą: pomidorki koktajlowe, czosnek, oliwa, bazylia, sól, cukier, parmezan i makaron spaghetti. Na patelni rozgrzej cztery łyżki oliwy z trzema posiekanymi ząbkami czosnku. Dodaj ćwiartki pomidorków (ok. 700 g). Zmniejsz ogień, dorzuć kilka listków bazylii, szczyptę cukru i soli.

KROK 2
Wszystkie składniki masz już na patelni? Potrzymaj je na małym ogniu jeszcze około dziesięciu minut. W tym czasie dużą drewnianą łyżką delikatnie rozgnieć pomidorki na pulpę, od czasu do czasu mieszając całość, żeby twój obiad nie przypalił się i nie smakował jak brykiety do grilla.

KROK 3
Teraz zajmij się makaronem. Do szerokiego garnka z gotującą się osoloną wodą wrzuć 200 g spaghetti i pozwól, żeby całość ponownie się zagotowała. Wskazówek, jak długo gotować, szukaj na opakowaniu makaronu (zazwyczaj ok. 10 minut). Gdy woda się zagotuje, odcedź spaghetti.

KROK 4
Wrzuć odcedzony makaron na patelnię z sosem i przy użyciu drewnianej łyżki wymieszaj całość, dodając nieco sera parmezanu startego na płatki. Potrzymaj danie na małym ogniu jeszcze przez kilka chwil i upewnij się, że sos dokładnie pokrył makaron. Gratulacje – twój obiad gotowy!

Dodał(a): ACH Piątek 23.09.2011