Pożegnaj się z chipsami i innymi przekąskami. Niedługo już ich nie kupisz

Kto nie lubi zjeść od czasu do czasu batonika, pączka lub przekąsić trochę chipsów, które jak wiemy, idealnie łączą się ze złotym trunkiem. Unia Europejska chce wcielić się w rolę dobrego rodzica i zakaże sprzedaży produktów z niezdrowymi tłuszczami.
iStock-1160210442.jpg

Idąc do sklepu po chleb, jajka i mleko nierzadko wychodzimy z całą masą kalorycznych produktów, które mają wpływ na naszą wagę, ale zawierają również bardzo niezdrowe tłuszcze. Dlatego branżą spożywczą zainteresowała się Unia Europejska, która chce wpłynąć pozytywnie na zdrowie mieszkańców Wspólnoty.

2 kwietnia wchodzi w życie rozporządzenie Komisji Europejskiej, zgodnie z którym w produktach spożywczych nie będzie mogło się znajdować więcej niż 2 g przemysłowych tłuszczów trans na 100 g tłuszczu. W uproszczeniu - będziemy musieli pożegnać się z wieloma lubianymi przekąskami jak np. chipsy.

Według WHO tłuszcze trans są najgorszym tłuszczem świata. – Tłuszcze trans to toksyczne chemikalia, które zabijają. Nie ma powodu, dla którego ludzie na całym świecie mieliby nadal mieć z nimi styczność – powiedział Dr Tom Frieden, były komisarz ds. zdrowia w Nowym Jorku, zajmujący się obecnie poprawą zdrowia publicznego w krajach średnio i słabo rozwiniętych, czytamy na onet.pl.

Warto wspomnieć, że zakaz sprzedaży produktów z tłuszczami trans wprowadziły już m.in. Stany Zjednoczone, Kanada czy Norwegia. W Unii Europejskiej znikną produkty, które mają za dużo tłuszczów trans. Znaleźć je można chociażby w ciastkach, margarynie, lodach, potrawach instant, chipsach czy w gotowych sosach. Lista jest naprawdę długa.

Producenci będą zmuszeni do zmiany składników w swoich produktach, aby sprostać unijnym oczekiwaniom. “Według danych z bazy Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zawartość przemysłowych tłuszczów trans w paczce chipsów może wynosić nawet 0,90 g/100g produktu, co przy założeniu, że zawartość tłuszczu w paczce chipsów wynosi 30 g/100 g produktu oznacza, że aktualny stosunek tłuszczów trans do całego tłuszczu byłby niezgodny z unijną normą” – kalkuluje noizz.pl.

Co więcej tłuszcze trans są zdecydowanie bardziej szkodliwe od tłuszczów nasyconych. Mogą być przyczyną rozwoju cukrzycy typu II, chorób układu sercowo-naczyniowego i obniżenia płodności.


Dodał(a): Kamil Nowicki Piątek 26.03.2021