Żebra zostały rzucone

Odkąd ludzie pierwotni nauczyli się polować na mamuty, pieczone żeberka są przysmakiem dla smakoszy. Z tym, że dziś wolimy żebra wieprzowe pieczone na gazie
żeberka


Wiadomo, faceci wrzucają na ruszt najczęściej kiełbasę, karkówkę albo kaszankę. Ale nie zawsze musisz być tak bardzo prymitywny (nawet w pozytywnym samczym tego słowa znaczeniu). Przy odrobinie wysiłku możesz zorganizować grilla eleganckiego i wyrafinowanego, którym zadziwisz kumpli oraz spowodujesz, że kobiety będą błagały o twój numer telefonu. A pomoże ci w tym nasz odlotowy kucharz Tomek Woźniak i jego przepis na najlepsze na świecie żeberka z grilla! Owszem, minus jest taki, że grillowanie idealnych żeberek wymaga trochę większych przygotowań oraz ładnych paru godzin czasu. Ale po pierwsze, zminimalizujesz kłopoty, używając gazowego grilla pozwalającego na precyzyjne kontrolowanie temperatury smażenia. A po drugie, po przygotowaniu tego kulturalnego posiłku możesz już bez dbania o konwenanse wtrząchnąć mięcho na ciepło i zalać browarem – jak na prawdziwego mężczyznę przystało.


KROK 1.  1.jpg
Wpierw przygotuj marynatę do mięsa. Bardzo drobno posiekaj cebulę i papryczkę chili i zmieszaj je z rozgniecionymi ząbkami czosnku.

KROK 2.
Teraz zmieszaj sos sojowy, ocet balsamiczny, miód, oliwę, cukier oraz przyprawę „5 smaków”. Wlej całość do pozostałych składników.

2.jpgKROK 3.
Umyj żeberka, osusz i usuń błony. Następnie dokładnie wetrzyj marynatę w mięso i zostaw je zanurzone w niej nawet na kilka godzin.

KROK 4.
Czas na przygotowanie salsy. Pomidora pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, po czym posiekaj na małe kawałki. Obierz pomarańczę.


KROK 5.         3.jpg
Posiekaj  zioła, papryczkę chili i skórkę z pomarańczy. Zmieszaj z pomidorami i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.

KROK 6.    
Grill powinien być rozgrzany do 150°C. Połóż na nim mięso. Dla intensywniejszego smaku co jakiś czas doprawiaj je pozostałą marynatą.

4.jpg KROK 7.
Grilluj powoli (nawet trzy godziny). Co jakiś czas przekręcaj żeberka, a pod koniec, żeby mięso było złociste, podkręć temp. do 190°C.

KROK 8.
Pokrój żeberka na mniejsze kawałki i dopraw salsą. Będą smakować doskonale, jeśli podasz je z ryżem i kolbą kukurydzy. Smacznego!




belka_zobacz-galerie.jpg

Składniki na cztery porcje:

Żeberka: 1,5 kg
Marynata: 2 ząbki czosnku, cebula, papryczka chili, 2 łyżki oliwy, łyżka miodu, 4 łyżki sosu sojowego, przyprawa „5 smaków”, 2 łyżki cukru muscavado, ocet balsamiczny
Salsa verde: pęczek pietruszki, pęczek mięty, 2 pomidory, skórka z pomarańczy, papryczka chili, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz

kucharz.jpg


Dodał(a): CKM Czwartek 03.10.2013