Jak łączyć wino z potrawami

Zasady to zasady i trzeba się ich trzymać, niezależnie od tego, czy otwierasz wino złotym korkociągiem na balu, czy tępym patykiem w bramie

alkohol

Zasada 1.:

Wina białe albo różowe wytrawne do białych mięs, wędlin, ryb, owoców morza, delikatnych serów

Zasada 2.:

Wina czerwone wytrawne do czerwonych mięs, dziczyzny, grzybów, ostrych i fermentujących serów

Zasada 3.:

Wina słodkie oraz półsłodkie (i białe, i czerwone) do deserów

Zasada 4.:

Wina białe przed czerwonymi

Zasada 5.:

Wina lżejsze przed cięższymi

Zasada 6.:

Wina młodsze przed starszymi

Zasada 7.:

Wina wytrawne przed słodkimi

Zasada 8.:

Wina gorsze przed lepszymi

Zasada 9.:

Wina bogate do dań prostych

Zasada 10.:Zasad

Wina proste do dań wyrafinowanych

Zasada 11, last but not least.:

Jeśli nie pamiętasz powyższych zasad, przed jedzeniem wypróbuj kilka rodzajów win i pij to, które smakuje ci najbardziej – niezależnie od jego koloru, rodzaju ani rocznika. Zasady są po to, żeby je łamać. 


Dodał(a): matz Piątek 29.07.2011