Jak łączyć wino z potrawami
Zasada 1.:
Wina białe albo różowe wytrawne do białych mięs, wędlin, ryb, owoców morza, delikatnych serów
Zasada 2.:
Wina czerwone wytrawne do czerwonych mięs, dziczyzny, grzybów, ostrych i fermentujących serów
Zasada 3.:
Wina słodkie oraz półsłodkie (i białe, i czerwone) do deserów
Zasada 4.:
Wina białe przed czerwonymi
Zasada 5.:
Wina lżejsze przed cięższymi
Zasada 6.:
Wina młodsze przed starszymi
Zasada 7.:
Wina wytrawne przed słodkimi
Zasada 8.:
Wina gorsze przed lepszymi
Zasada 9.:
Wina bogate do dań prostych
Zasada 10.:Zasad
Wina proste do dań wyrafinowanych
Zasada 11, last but not least.:
Jeśli nie pamiętasz powyższych zasad, przed jedzeniem wypróbuj kilka rodzajów win i pij to, które smakuje ci najbardziej – niezależnie od jego koloru, rodzaju ani rocznika. Zasady są po to, żeby je łamać.