Faceci w spódnicach

Szkoci mają fatalną kuchnię, straszliwą muzykę i dziwne stroje. Ale whisky robią pierwszorzędną
Glenmorangie

NAZWA
Ta whisky pochodzi z regionu Highland. Wskazuje na to użycie przedrostka „glen” (szkockie: dolina). Cała nazwa „Glenmorangie” oznaczy „dolina spokoju”.

DATA ZAŁOŻENIA GORZELNI
Im starsza gorzelnia, tym (przynajmniej teoretycznie) lepszą whisky produkuje. Pierwsze legalne gorzelnie w Szkocji założono w XVII w.

ELEMENT DEKORACYJNY
Rzecz wyróżniająca daną whisky. Czasem to ozdobna cyfra (oznaczająca wiek), czasem nadbrzeże (dobre powietrze). Tu: beczki po maderze, w których whisky leżakowała.

DODATKOWE SMAKI
Niektóre whisky leżakują w beczkach po winach, co zapewnia im bogatszy smak. Ten napis świadczy o dojrzewaniu w beczkach po portugalskim winie madera.

REGION POCHODZENIA
W Szkocji jest pięć regionów produkujących whisky: Campbeltown, Speyside, Highland, Lowland, Islands. Whisky z Highland są aromatyczne i mają pełny smak.

POŁOŻENIE GORZELNI
Szkocja podzielona jest na regiony, a regiony na hrabstwa (shire) o swoistych mikroklimatach. Tak więc whisky z jednego regionu, ale różnych shire, mogą różnić się smakiem.

Dodał(a): ckm Środa 10.08.2011