Udziec z indyka

Jeśli gustujesz w piwach pszenicznych, oto kulinarna propozycja dla Ciebie - udziec z indyka, który doskonale komponuje się z Książęcym Złotym Pszenicznym
Udziec z indyka
Udziec z indyka pieczony z rozmarynem i cytryną
Rekomendowane piwo: Książęce Złote Pszeniczne

Składniki:
•    1 udziec z indyka (około 1 kg)
•    2 gałązki rozmarynu
•    sok i skórka z dwóch cytryn
•    1/2 średniej dyni
•    1 łyżka miodu
•    4 łyżki oleju
•    2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
•    Indyka skrapiamy sokiem z 1 cytryny następnie nacieramy solą, pieprzem
i skórką z cytryny oraz otartym rozmarynem.
•    Przygotowane mięso odstawiamy na 30 min.
•    Dynię obieramy i kroimy w cząstki 6x6 cm.
•    Mięso obsmażamy na patelni z każdej strony i przekładamy do brytfanki, tak samo postępujemy z dynią.
•    Wszystko pieczemy w temp. 200°C przez 30 min.
•    Miód, sos sojowy pozostały sok z cytryny oraz skórkę mieszamy i łączymy z olejem.
•    Gotowe mięso razem z dynią przekładamy do miski.
•    Udziec kroimy w plastry wszystko polewamy sosem cytrynowo-miodowym i mieszamy.
•    Podajemy z świeżym pieczywem.

Zdaniem eksperta:
Cytryna i rozmaryn to zdecydowanie świeże aromaty. Nuta cytrusów nadaje lekkości potrawie. Indyk i dynia wprost przesiąkają ich aromatem. Świetnym dopełnieniem jest Książęce Złote Pszeniczne, które dzięki owocowym nutom dopełnia i harmonizuje smak indyka, dyni oraz delikatną słodycz miodu.
Jerzy Sobieniak
Udziec z indyka pieczony z rozmarynem i cytryną

Dodał(a): Książęce/CKM.PL Środa 18.09.2013