Tłusto, niezdrowo i masowo!

Jennifer Aniston, radykalna miłośniczka zdrowej organicznej diety, tak opisała swoją wizytę w restauracji McDonald’s, po której musiała odwiedzić toaletę: „Zjedzenie hamburgera było jak wprowadzenie benzyny do mojego organizmu. To był wstrząs”
niezdrowe jedzenie
…postanowiliśmy dogłębnie zbadać ten jakże ważki temat!

913 kilogramów – ważył największy hamburger w historii ludzkości, dzieło Black Bear Casino Resort w Carlton (amerykański stan Minnesota). Do jego produkcji użyto 27 kg boczku, 18 kg sera i po 22 kg cebuli oraz sałaty

Za pierwszą fastfoodową sieć w historii uznaje się amerykańskie A&W, założone w 1919 r. w kalifornijskim hamburger_graf.jpgmieście Lodi. Zaczęło się od niewielkiego stoiska, jednak niecałe dwa lata później założyciel Roy Allen zaczął rozkręcać system lokali franczyzowych. Dzisiaj istnieje 1200 restauracji A&W obecnych w 16 krajach

8000 kcal - zawiera flagowy hamburger z oferty amerykańskiej restauracji Heart Attack Grill, ponoć najbardziej kaloryczna kanapka dostępna w sprzedaży. Lokal szczyci się tym, że klienci ważący ponad 158 kg jedzą za darmo

97 hamburgerów w 8 minut – taki jedzeniowy rekord świata ustanowił Takeru Kobayashi, niepozorny (173 cm wzrostu, 57 kg wagi) Japończyk z Nagano. Nic dziwnego, że ten 35-latek nosi ksywę Tsunami

75% - amerykańskiego społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość

75 -  hamburgerów na sekundę sprzedaje sieć McDonald’s

Hamburgery przegrywają z kanapkami? Największą z fastfoodowych sieci jest Subway mający 39 517 restauracji w 102 krajach świata. W ten sposób przebija nawet legendarnego McDonald’sa, który ma „zaledwie” nieco ponad 33 000 restauracji w 118 krajach

Otyłość została uznana przez Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne za chorobę. Do tej pory była traktowana tylko jako poważny problem zdrowia publicznego

STEK HAMBURSKI – oto przodek dzisiejszych hamburgerów, czyli ręcznie siekana, lekko osolona i zgrillowana wołowina oraz nieco cebuli, włożone pomiędzy dwie pajdy chleba. To danie pojawiło się w XIX wieku wśród niemieckich emigrantów w Nowym Jorku i niedługo zawładnęło całą Ameryką, a następnie światem. Jadano je głównie na śniadanie

KONIEC
hamburger_2.jpg

Dodał(a): CKM Piątek 25.10.2013