Kurza twarz!

Oto potrawa dla jajogłowych

 kura

Cechą charakterystyczną współczesnego świata jest rozbuchany intelektualizm. Manifestuje się on utrudnianiem sobie życia przez stawianie pytań w rodzaju: „Co było pierwsze– jajko czy kura?”. Pra–Polacy nie mędrkowali, lecz rozwiązywali praktycznie takie hamletowskie kwestie, m.in. zajadając jaja nadziewane kurą.

Przepis na jaja nadziewane kurą classic


Weź: jaja na twardo, gotowane mięso kurze, pieczarki, masło, mąkę, śmietanę, rosół, pietruszkę, surowe jajko, tartą bułkę.

Zrób: Posiekane pieczarki duś na maśle. Dosyp mąki, rozprowadź rosołem i śmietaną. Dodaj posiekane mięso, sól, pietruszkę i przetarte żółtka. Zmieszaj i zagotuj. Masę nakładaj do połówek białek, posmaruj rozbitym jajkiem, posyp bułeczką i usmaż na tłuszczu. Podawaj z jarzynami.


Dodał(a): pm Wtorek 09.08.2011