Polędwica z dorsza

Masz ochotę napić się piwa? Polecamy pszeniczne w towarzystwie polędwicy z dorsza jako zestawienie idealne!
Polędwica z dorsza
Polędwica z dorsza z lawendą i wędzonką w maśle

Rekomendowane piwo: Książęce Złote Pszeniczne

Składniki:
•    500 g polędwicy z dorsza
•    200 g wędzonki np. żeberek lub podgardla
•    1 łyżka suszonej lawendy
•    2 łyżki sosu sojowego
•    1 łyżka masła
•    4 ząbki posiekanego czosnku
•    pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
•    Polędwicę z dorsza kroimy na kawałki o grubości 4 cm.
•    Na suchej gorącej patelni wytapiamy wędzonkę, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, czosnek i lawendę oraz kawałki dorsza.
•    Wszystko przykrywamy pokrywką i stawiamy na garnku z gotującą się wodą na 30 min.
•    Po upływie czasu rybę przekładamy na ciepły półmisek, polewamy powstałym sosem
i okładamy kawałkami wędzonki.

Zdaniem eksperta:
Ryba i lawenda to rzadko spotykane i bardzo mocne doznanie smakowe. Dodatek lawendy jest niejako łącznikiem między rybą i mięsem. Jej nuta kwiatowa jest dodatkowo wzmocniona w połączeniu z Książęcym Złotym Pszenicznym, które nadaje sznytu całej potrawie. To danie przy którym piwo zdecydowanie wygrywa z winem.
Jerzy Sobieniak
Polędwica z dorsza

Dodał(a): Książęce/CKM.PL Sobota 21.09.2013