Piwny elementarz


Piwny elementarz

PORTER
Krótkie wyjaśnienie na początek: niektórzy uważają, że porter jest dokładnie tym samym, co stout, jest jednak między nimi pewna różnica. Sprowadza się ona do rodzaju słodu używanego do produkcji – jeśli w piwie dominuje słód karmelowy, masz do czynienia z porterem. Jeśli palony, pijesz stouta. Proste? Ciemne piwa kojarzą się z wielką mocą (8–10 proc.). Błąd. Pamiętaj, że np. portery z grupy ale takową nie oszałamiają. Generalnie stouty są słabsze, choć zdarzają się wersje mocno nafaszerowane alkoholem. Mroczne trunki zazwyczaj powstają przy zastosowaniu metody górnej fermentacji, wyjątkiem są tzw. portery bałtyckie (bardzo mocne 9,5–procentowe), wykorzystujące fermentację dolną.

4,2 METRA WYSOKOŚCI MA NAJWIĘKSZA ALUMINIOWA PUSZKA PIWA

BACZNOŚĆ! OTO REKORDY PIWNE!
NAJWIĘKSZE PICIE
Odbywa się co roku podczas największego festiwalu piwnego – monachijskiego Oktoberfest. Podczas tej imprezki w żołądkach smakoszy znika średnio 6 milionów litrów piwa.
NAJMOCNIEJSZE PIWO
Sam Adams Utopias MMII. Browiec dwukrotnie potężniejszy od wina? Proszę bardzo – oto piwo o woltażu równym 27 proc., autorstwa browaru z Bostonu (USA). Wyprodukowane w serii 8 tys. miedzianych butli. Cena sugerowana – 260 zł, na rynku wtórnym kilkakrotnie droższe.
NAJSTARSZA RECEPTURA
Tutankhamen Ale. Piwo wytwarzane według egipskiego przepisu liczącego 3500 lat, odnalezionego przez naukowców z Uniwersytetu w Cambridge. Warzone jest w uniwersyteckich laboratoriach, butelka kosztuje 130 zł.

Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi.
BENJAMIN FRANKLIN



PIWO OWOCOWE
Z jednej strony do tej szufladki wrzuca się piwa smakowe, takie jak np. Freeq, Redd’s i Plum. Te hybrydy powstają poprzez dodanie zapraw owocowych do jasnego piwa – czy to malinowej, jabłkowej, wiśniowej, śliwkowej, czy jagodowej. Ale pamiętaj, że prawdziwe „piwa owocowe” są zupełnie innymi trunkami! Chodzi tu o napoje powstające w wyniku fermentacji spontanicznej wyłącznie na terenie Belgii – takie jak kriek (wiśniowe) czy framboise (malinowe). Są to cierpkie, słabo gazowane napoje, smakowo zbliżone bardziej do wina niż „zwykłych” piw.

102 LATA MA JUŻ PIWO W PUSZCE


Ludzie mówią, że nie mam zasad. Nieprawda! Nigdy nie tykam się ciepłego piwa i oziębłych suczek!
FAT JOE


Sonda

Twoje ulubione:


INNE ODMIANY

ALE
Trunek górnej fermentacji, wytwarzany z mieszanki słodu karmelowego i jasnego. Może być gorzki albo mieć zdecydowanie słodkawy owocowy posmak. Np. Bowen Island Extra Pale
PIWO TRAPISTÓW
Ciemny napój górnej fermentacji, wytwarzany wyłącznie w sześciu klasztorach belgijskich i jednym holenderskim. Posiada charakterystyczny osad. Np. Achel Blond
WEISSBIER
Piwa pszeniczne to jasne bądź ciemne napoje górnej fermentacji. Mocno gazowane, słabo nachmielone i mające bardzo obfitą pianę. Bawarskie niczym samochody BMW. Np. Paulaner
KÖLSCH
Kultowe jasne piwo górnej fermentacji, uwielbiane przez znawców. Powstaje wyłącznie w niemieckiej Kolonii już od IX w. Jest lekkie, kwaskowate i ma owocowy posmak. Np. Reissdorf
BOCK
Inaczej – koźlak. To bardzo mocne ciemne piwo dolnej fermentacji, bardzo trudne w produkcji. Posiada wiele odmian, może być piwem jasnym lub ciemnym. Np. Koźlak Amber
ALTBIER
Długo dojrzewający browiec, nazywany „starym piwem”. To słodkawo – gorzkawy i słabo chmielony płyn, z którego słynie Dolna Nadrenia. Np. Diebels Alt
SCHWARZBIER
Czarne piwo dolnej fermentacji z mocną goryczką i zdecydowanym posmakiem kawy lub czekolady, pochodzące z niemieckiej Turyngii i Saksonii. Np. Köstritzer.
SAHTI
Tradycyjny fiński napitek górnej fermentacji tworzony ze sfermentowanych zbóż (głównie żyta), chleba, chmielu, drożdży piekarskich oraz jagód jałowca. Np. Finlandia Lahti
DIETETYCZNE
Trunek z obniżoną zawartością cukru i kalorii. Przeznaczony jest dla cukrzyków i osób dbających o sylwetkę. Moc nie przekracza 4 proc. Np. Primátor Diamant.
SŁODOWE
Pienisty napój dolnej fermentacji, bardzo łagodne i dobrze gaszące pragnienie. Posiada bardzo małą moc – zazwyczaj oscylującą w okolicach 1 proc. alkoholu. Np. Karmi
ROOT BEER
Wbrew nazwie nie jest piwem, lecz napojem z rośliny zwanej sasafrzanem. Jest szalenie popularnym napojem w całej Ameryce Północnej. Np. Millstream Old Time


Dodał(a): Michał Jośko Poniedziałek 18.07.2011