Orientalna kuchnia
Poznaj listę najohydniejszych dań świata! Smacznego...
To jedno z ulubionych dań w Kambodży. Balut to kacze jajka. Co w tym dziwnego przecież jajka je każdy – pomyślałeś. Tak, ale nie tuż przed wykluciem. Płody, bowiem są już … opierzone. Zanim trafią do twojego żołądka musisz je ugotować.
To owczy ser z dodatkiem … serowych much. Śmierdzi gorzej niż padlina. Mało tego! Larwy serowej muchy skaczą na 15 cm w górę i mogą rozmnażać się w ludzkim przewodzie pokarmowym! Powoduje to krwiste biegunki oraz wymioty!
Meksykanie twierdzą, że nie ma nic lepszego niż jaja … czarnych jadowitych mrówek. Podobno smakują jak… masło orzechowe. Mrówki te żyją w korzeniach agaw i mezcalu, niezbyt przyjaźnią się z ludźmi więc sam ich nie zbieraj. Nie dość, że cię zgryzą to i jeszcze zostawią głodnego.
To szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi. Przechowywane są w puszkach, które po otwarciu sprawiają, że głód natychmiast przechodzi … walą jak skisłe przepocone maratońskie skarpety. Oprócz Szwedów mało kto jest w stanie je zjeść. Jak powstają? Śledzie są zamykane w puszce, gdzie około rok fermentują.
Skoro już się nażarliście mamy i coś na trawienie.
To jeden z ulubionych trunków Koreańczyków. To nic innego ja wino ryżowe z młodymi kilkudniowymi myszkami. Myszki wrzucane są do wina żywe, gdzie fermentują nadając trunkowi charakterystyczny smak.
Dalej głodni?