Tłuste gusta

Rzuć wyzwanie modzie na odchudzanie

 jedzenie

Przepis na...bezy ze słoniną (classic)


Skład:

5 białek,

18 dag (niepełna szklanka) cukru pudru,
cukier waniliowy,

10 dkg słoniny.


Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodaj cukier i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Słoninę pokrój na cienkie plasterki, usmaż na patelni. Wytopiony tłuszcz wylej na blachę, równo rozprowadź. Małe beziki kładź łyżką na blachę, włóż do mocno rozgrzanego piekarnika i piecz na bardzo małym płomieniu do ścięcia białka. Wyłącz gaz i susz ok. 3 godzin. Podawaj na półmisku ustrojonym ze smażonymi kawałkami słoniny. Zajadaj na przemian: bezy i skwarki słoniny.


Dodał(a): ps Poniedziałek 08.08.2011