Jak szybko schłodzić piwo

Znajomi wpadli na grilla i przywieźli ciepłe piwo, a Ty swoje zimne zdążyłeś już wypić w oczekiwaniu na nich? Zaopatrz się wcześniej w trzy rzeczy, które uratują smak browara, dzięki schłodzeniu go.
jak-szybko-schłodzić-piwo.jpg

Sezon grillowy jest już otwarty i pewnie wielu z Was zdążyło ponarzekać na ciepłe piwo, które nie nadąża chłodzić się przy znacznej ilości obecnych znajomych i zwiększonej konsumpcji w upalne dni. Wystarczy, że wcześniej się przygotujesz i zaopatrzysz w trzy rzeczy: duży pojemnik (miska, miednica, wiadro), dużo lodu i sól. Owszem, możesz użyć samego lodu, ale zimne trunki będą gotowe dopiero po około 30 minutach. Oto jak ten czas skrócić do 5 minut!

Ostatnio Mandi pokazywała jak zrobić piwne bongo, tym razem jej koleżanka z tego samego kanału na YouTube pokazuje jak szybko schłodzić piwo:
1. Przygotuj dużą miskę, miednicę, wiadro.
2. Wypełnij naczynie lodem. Dużą ilością lodu.
3. Uzupełnij wodą, ale zostaw odpowiednią ilość miejsca na piwo.
4. Dodaj dużo soli – ok. 0,5 kg na 4 litry wody.
5. Mieszaj do rozpuszczenia soli.
6. Włóż ciepłe piwo do roztworu na 5 minut.
7. Wyjmij, otwórz, rozkoszuj się!



Na czym polega magiczne działanie takiej solanki? W wielkim skrócie i bardzo obrazowo można to wytłumaczyć tak: sól obniża temperaturę wody z lodem, a sam lód topiąc się pobiera mniejszą ilość ciepła z otoczenia. Gdy posypiesz śnieg lub lód solą, otrzymasz roztwór wodny o temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza.

Teraz pozostało tylko przejrzeć męskie przepisy na grilla.





Dodał(a): Jan Rzeźnik Środa 27.05.2015