Garkuchnia: SZASZŁYK Z KREWETEK

Niczym prawdziwy marynarz zasiądź do obfitej uczty i snuj historie o tym, gdzie byłeś, co widziałeś
Garkuchnia: SZASZŁYK Z KREWETEK

MIdealną potrawą na podróżnicze wspominki są krewetki. Smaczne toto, łatwe w przyrządzeniu, kojarzy się z tropikami i daje gwarancję, że wszyscy znajomi padną z zazdrości. Polecamy szaszłyki z krewetek. Jaką odmianę skorupiaków wybrać? Cóż, najsmaczniejsze (i najdroższe) pochodzą z Morza Północnego i okolic Grenlandii, ale w naszych polskich warunkach spokojnie możesz pozostać przy tzw. królewskich. Unikaj krewetek koktajlowych: pod wpływem ciepła zmniejszą się do rozmiarów orzeszka i staną się niezjadliwe.

SKŁADNIKI:
- krewetki (ilość i rodzaj wedle uznania)
- czerwona papryka
- żółta papryka
- cytryna
- papryczka jalapeño
- mielony kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki dokładnie umyj i oczyść (usuń ciemną żyłkę leżącą wzdłuż ogona oraz wnętrzności z przedniej części krewetki). Papryki oraz cytrynę pokrój na kawałeczki. Tak przygotowane składniki (w dowolnej kolejności) nadziej na patyczki szaszłykowe i obficie posyp pieprzem. Piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego!


Dodał(a): hep Środa 03.08.2011