Garkuchnia: HOMAR NA PARZE

Jak świętować wyjątkowe okazje? Tylko szampanem. Cekaemowy dietetyk jednak ostrzega: picie zbyt dużej ilości szampana bez zakąski grozi bardzo nieprzyjemnym kacem!
Garkuchnia: HOMAR NA PARZE

Jeżeli chcesz więc uniknąć bólu głowy i żołądka, koniecznie zjedz coś między lampkami szampana. Ale co jest na tyle eleganckie, by towarzyszyć bąbelkom? Wszystko, co nie ma zbyt natrętnego i wyrazistego smaku. Pizza odpada, salceson i kaszanka też nie będą na miejscu. Możesz jednak podać kawior, truskawki lub... homarca (rodzaj raka, podobnego w smaku do krewetki). Poniżej podajemy przepis. Smacznego!

HOMARZEC NA PARZE

Składniki:
- 2 homarce (ew. krewetki królewskie)
- 1 cytryna pokrojona w ósemki
- liść bananowca

Przygotowanie:
Homarce dokładnie umyj i ułóż tak,  żeby przylegały do siebie brzuchami . Na wierzch połóż ósemkę cytryny. Całość zwiąż nicią i zawiń w liść bananowca. Tak przygotowaną „paczuszkę” umieść na metalowym sitku, a następnie całość wstaw do garnka z wrzącą wodą. Przykryj pokrywką. Po 7 minutach wyjmij i poczekaj chwilę, by danie ostygło. Serwuj na liściu, w którym danie parzyłeś – to doda potrawie delikatnego aromatu.

Dodał(a): ckm Poniedziałek 18.07.2011