Garkuchnia: Currywurst

Niemiecki przepis, polskie składniki, nieziemski smak, czyli... currywurst!
Curry

Nie stać cię na dobry niemiecki samochód? To spróbuj chociaż popularnego niemieckiego
fast-fooda! Kupisz go w budkach na rogu każdej berlińskiej ulicy, w Polsce jest niedostępny. Ale nie martw się, pomożemy ci zrobić w kuchni własny currywurst w niespełna pół godziny. Potrzebujesz do tego kilku składników, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Zatem do dzieła!

Składniki to:
- kiełbasa
- ziemniaki
- sproszkowana przyprawa curry
- cebula
- musztarda, keczup, sos tabasco albo ostra papryka w proszku.

Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania kiełbasy. Ponacinaj ją z obu stron w równych odstępach. Dzięki temu usmaży się równomiernie.
2. Ziemniaki potnij na czipsy krajarką do żółtego sera. Przed pieczeniem włóż je do miski z wodą. Dzięki temu będą chrupkie.
3. Czipsy wstaw na pół godziny do rozgrzanego piekarnika (220˚C), w tym czasie usmaż kiełbasę z posiekaną cebulą.
4. Sos curry zrobisz z keczupu, musztardy, sproszkowanej przyprawy curry i sosu tabasco. Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj.
5. Nadmiar tłuszczu z czipsów usuń ręcznikiem papierowym. Danie ułóż i serwuj na dużym talerzu z konserwowymi ogórkami.

Dodał(a): P.M. Wtorek 27.09.2011