Fabryka Burgerów
Na pewno jadłeś go w sieciowej restauracji i twój żołądek chciał potem umrzeć. Może jadłeś go też w hipsterskiej knajpie i wtedy umrzeć chciał twój portfel. Więc teraz zrób sobie burgera sam: zdrowo, smacznie, ekonomicznie i fachowo – według jednego z czterech przepisów autorstwa naszego etatowego superkucharza Tomka Woźniaka. A że Tomek lubi zaskakiwać, więc w dzisiejszym menu masz nie tylko burgery z wołowiny, ale też z ryby, a nawet z bakłażana! Wybór należy do ciebie.
BURGER Z ŁOSOSIEM
Składniki:
filet z łososia, awokado, marchewka, chili, imbir, świeża kolendra, sos teriyaki, buła
Podsmaż filet na patelni, koniecznie na oliwie dobrej jakości (fot. 1). W czasie, gdy ryba się smaży, pokrój marchewkę w długie cienkie paski (2). Wrzuć ją na rozgrzane masło na drugą patelnię i dopraw startym imbirem oraz sosem teriyaki (3). Kiedy marchewka nieco zmięknie, rozłóż ją na spodzie bułki (4) i nakładaj na nią kolejno: usmażoną rybę (5), cienkie plastry awokado, posiekane chili oraz kolendrę (6) i na koniec drugą część bułki (7).
BURGER PO POLSKU
Składniki:
mięso, mielone,kaszanka, cukinia, jajko, pomidor, sałata, musztarda, keczup, buła.
Usmaż na małej patelni jajko sadzone (1). Dalej pokrój cukinię w plasterki, a kaszankę wzdłuż i oba te składniki podsmaż razem z kotletem z mięsa mielonego – najlepiej na patelni grillowej (2).
Teraz weź bułkę i naładuj na niej ile chcesz keczupu oraz musztardy (3)Na taki podkład kładź po kolei: podsmażone mięso oraz kaszankę (4), sałatę i plaster pomidora (5), sadzone jajko (6). Jeszcze tylko bułka i burger gotowy (7).
BURGER PRAWIE KLASYCZNY
Składniki:
mięso, żółty ser, ogórki kiszone, bekon, kwaśne jabłko, pomidor, sałata, keczup, musztarda, majonez, buła
Pokrój jabłko w cienkie plasterki i wydrąż z nich środek (1)
Zanurz je w tempurze zrobionej z jajka, mąki i zimnej wody (2) i usmaż w głębokim oleju (3).
Równocześnie ugrilluj mięso z kawałkiem żółtego sera i bekonem (4).
Gotowe? Na dolny kawałek bułki nałóż keczup, musztardę i majonez (5), a na tym mięso, bekon oraz ogórki. Na górną część buły daj sałatę z pomidorem (6).
Dopiero teraz połóż gorące jabłka (7). Połącz dwie połówki w jednego burgera.
BURGER WEGE
Składniki:
hummus, bakłażan, figa, cebula, mięta, pomidor, oliwa, buła Burger bez mięsa? Proszę bardzo.
Pokrój bakłażana w plastry (1), a następnie ugrilluj. Spód bułki posmaruj hummusem, wylewając też na niego odrobinę oliwy (2). Ciepłego miękkiego bakłażana ostrożnie ułóż na bułce (3) i dołóż do tego cienkie plasterki świeżej figi (4). Górę bułki też posmaruj hummusem, dokładając również posiekaną miętę (5). Dodaj jeszcze kilka krążków cebuli oraz pomidora(6) i złóż w jedną całość bezmięsnego burgera (7). Smacznego!