Pełne zaskoczenie

Testerzy CKM sprawdzają, jak smakuje oryginalna szkocka whisky w połączeniu z niebanalnymi napojami
blended whisky

Mieszasz whisky z colą? Trochę to banalne... Pomyśl, co jeszcze można dodać do szkockiej, żeby nie zabić aromatów, tylko podkreślić jej szlachetny smak, a przy tym dobrze się bawić? Postanowiliśmy to sprawdzić. Wydelegowaliśmy redaktorów o sercach silnych, a podniebieniach czułych. Mieszali oni różne napoje z jedną z najlepszych whisky, a następnie dawali świadectwo. Nad całością czuwał redaktor abstynent, który co usłyszał, to spisał.

SOK JABŁKOWY
„Pyszne”, „świetnie podkreśla nutę beczki” – napisali testerzy. I rzeczywiście: lekko cierpkie jabłko dobrze komponuje się z nieco korzennym aromatem whisky.

WODA GAZOWANA
Testerzy byli zaskoczeni tak oldskulowym drinkiem. Szybko okazało się jednak, że pewne połączenia powstały nie bez powodu – nuta magnezu rewelacyjnie gra ze skoczem. Naprawdę!

SOK ŚLIWKOWY
Testerzy ostrożnie podeszli do tego zestawienia. Na kartach ocen pojawiły się komentarze: „bardzo kobiecy” oraz „za słodki”. Tylko jeden tester przyznał, że smakuje mu ten drink.

WODA SMAKOWA
Tu już było nieco gorzej. „Szkocka gryzie się z wodą smakową”, „Ratunku, dlaczego truskawka?!” To te delikatniejsze wpisy do kart ocen. Dwóch testerów nie dopiło drinków do końca.

SPRITE
Drink ten pojawił się w ostatniej godzinie testu, a podniebienia testerów były już nieczułe. Był to jednak strzał w 10! Zbyt mocny, jak na początek imprezy, drink idealnie nadaje się na afterparty!


WYNIK EKSPERYMENTU
Blisko sześciogodzinny test mieszania whisky  z różnymi napojami zaowocował wspólnym stwierdzeniem, że najlepiej miksować tę szlachetną whisky z... sokiem jabłkowym.

340 MINUT  trwał test przeprowadzony przez dziennikarzy CKM

Dodał(a): Hep Piątek 02.09.2011