Czyściec

Odstaw na kilka dni wieprzowinę, czipsy i ciężkie alkohole. Ulżyj sobie

dieta

Przyznaj, przez ostatnie miesiące jadłeś głównie grillowaną wieprzowinę, żeberka i pieczone kiełbaski, popijając je sporą ilością wódki. Pewnie było przyjemnie, ale musisz wiedzieć, że taka dieta podziałała na twój organizm jak nalot dywanowy. Pora więc oczyścić go, usunąć z niego toksyny i dać chwilę wytchnienia żołądkowi. Oto kilka prostych, acz smacznych potraw, które zawierają niezbędne dla ciebie minerały i witaminy. Pojedz sobie przez kilka dni polecane przez nas dania, aby potem spokojnie wrócić do starych, zgubnych nałogów.

Brokuły z parmezanem — brokuły umyj, podziel na części i ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10 min). Posyp

rozgniecionym czosnkiem, tartym parmezanem i polej odrobiną oliwy z oliwek. Zagryzaj czarnym chlebem lub sucharami.

Zalewajka — kawałek piersi kurczaka włóż do garnka i zalej wodą. Dorzuć włoszczyznę, cebulę, kilka ząbków czosnku oraz odrobinę pieprzu. Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie dodaj obrane kartofle pokrojone w kostkę. Po kolejnych 10 minutach dodaj żur (znajdziesz go w sklepie spożywczym) i zamieszaj. Przegryzaj czarnym chlebem.

Kaszka na rosole — kostkę rosołową wrzuć do gotującej się wody. Gdy kostka się rozpuści, ostrożnie dosyp do wrzątku kaszkę krakowską. Gotuj przez 5 minut ciągle mieszając, tak by nie powstały krupy.

Szynka z melonem — melona i szynkę (najlepiej parmeńską, ale od biedy może być cienko pokrojony, chudy produkt krajowy) pokrój w paski. Następnie kawałki melona owijaj szynką i spinaj wykałaczką. Zagryzaj tostami.

Jajecznica „Bonanza” — pokrój: cebulę, kilka plastrów szynki, kilka plastrów salami z zielonym pieprzem, szczypiorek. Wrzuć to wszystko na patelnię bez odrobiny tłuszczu i chwilę przesmaż. Kiedy wędlina się przyrumieni, wbij na patelnię 6 jajek i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp sproszkowaną, czerwoną papryką i odrobiną soli. Popijaj chłodną herbatą z dużą ilością cytryny.

Zapiekanka z kiwi — na grubej kromce pełnoziarnistego chleb rozsmaruj łyżeczkę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone kiwi oraz szczyptę bazylii. Całość posyp startym parmezanem. Zapiekaj przez 3—5 minut w temperaturze ok. 200 st. C.

Zapiekanka z kaszy — kaszę gryczaną przygotuj według zalecenia na opakowaniu, następnie dodaj do niej pomidory w kawałkach, odrobinę pokrojonej w kostkę szynki i nieco pieprzu. Wymieszaj, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika (220 stopni) na 15 minut. 


Dodał(a): ckm Piątek 29.07.2011