Wyborowa wódeczka

Pijesz polskie wódki? I bardzo dobrze! Tak robi cały cywilizowany świat! Nie wierzysz? Zapytaj zagranicznych barmanów
wyborowa

Polska wódka Wyborowa już dawno podbiła serca Polaków. Ale czy wiedziałeś, że od pewnego czasu bierze szturmem zagraniczne lokale? Była głównym drinkiem na przyjęciu z okazji rozdania Oscarów, a także na rozdaniu nagród MTV w Lizbonie. Jest sprzedawana w ponad 90 krajach świata! Eksperci „Drinks International”, opiniotwórczego magazynu dedykowanego alkoholom, uznali ją za lidera wśród polskich wódek. Tak, tak, najbardziej trendowe kluby od Singapuru do wysp Polinezji Francuskiej jako bazę do drinków serwują właśnie Wyborową.

Nie wierzysz? Odwiedź np. legendarny, paryski Harry’s New York Bar. Jeden z najpopularniejszych drinków tego kosmopolitycznego lokalu — Krwawa Mary — powstaje właśnie na bazie Wyborowej! Podobnie w słynnym Experimental Coctail Bar, gdzie wykaz koktajli obejmuje jedynie dziesięć pozycji, w menu znajdziesz orzeźwiający The W Coctail na bazie... Wyborowej. Inny przykład? Barmani prestiżowego Sanderson Long Bar w Londynie (Wielka Brytania) od lat serwują polską wódkę w koktajlach.

Kolejnym topowym miejscem, gdzie barmani zawsze polecają wódkę Wyborową, jest Light Bar w lajfstajowym Hotelu Saint Martins Lane. — Jest to najlepiej zbalansowana żytnia wódka dostępna na rynku — zachwala Roland Csombor, manager Light Baru. — To doskonała baza do drinków — twierdzi Charles Vexenat, posiadacz tytułu najlepszego barmana na świecie. — Wyborowa to idealna podstawa do klasycznych koktajli jak np. Vodka Tini — twierdzi Maciej Starosolski, znany ambasador wódek. W czym tkwi sukces tej polskiej wódki? Powstaje ona na bazie żyta. Dzięki temu posiada aksamitną teksturę i bogaty smak. To właśnie żyto, pszenica i ziemniaki nadają wódce specyficzny charakter. Natomiast tanie składniki, często opisywane na etykietach innych wódek jako np. „selected ingriedients”, to zwykle nic innego, jak melasa oraz kukurydza, które dają jedynie poczucie słodkości. A przecież nie chodzi o poczucie, tylko prawdziwy smak! 

Wybrane zagraniczne miejscówki gdzie leją naszą wódeczkę:

 Harry’s New York Bar – Paryż, Francja
 Experimental Coctail Club – Paryż, Francja
 Sanderson Long Bar – Londyn, Anglia
 Light Bar St Martins Lane Hotel – Londyn, Anglia
 Barchef – Toronto, Kanada
 Sud 777 – Meksyk, Meksyk

Przepis na Krwawą Mary:
 50 ml Wyborowej
 120 ml soku pomidorowego
 10 ml sosu worcestershire
 5 ml świeżo wyciśniętego  soku z cytryny
 3–4 krople sosu tabasco
 1 szczypta soli selerowej
 1 szczypta czarnego pieprzu
 1/2 łyżeczki świeżo startego  chrzanu.

Mieszaj wszystkie składniki razem z lodem przez 10–15 sekund. Przelej do wysokiej szklanki w 1/3 wypełnionej lodem. Udekoruj kawałkiem selera.



Dodał(a): ckm.pl Czwartek 06.09.2012

Komentarze

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Dodek (2016-01-30 09:00:20)
Bardzo lubię krwawą mary, to jeden z moich ulubionych drinków, głównie dlatego, że jest taki, powiedziałbym, dość nieoczywisty. Jak dla mnie najlepiej komponuje się z Lubuski wódką, bo ma po prostu ma lepszy smak niż wódki ze średniej półki cenowej, które znam. Zgłoś naruszenie
Komentarze (1)