Chińskie jadło

Tylko w kraju mającym kilka tysięcy lat historii i przebogatą w przepisy kuchnię możesz zjeść coś, co będzie ci się śniło do końca życia

szczury

Nie mówimy tu o wołowinie w pięciu smakach ani nawet o zupie z jaskółczych gniazd. Żebyś mógł po powrocie do Polski opowiadać, że w Chinach jadłeś coś niezwykłego, odwiedź zimą okolice miasta Lanzhou na południu tego kraju. O tej porze roku miejscowi smakosze suszą mięso górskich szczurów. Ogolony z sierści gryzoń krojony jest wzdłuż brzucha. Rozpięty na patyku suszy się potem w słońcu i chłonie unikalne aromaty górskiego powietrza. Podobno zapach ten nadaje mięsu niezwykły smak. Co, nie wierzysz? Dla takich jak ty niedowiarków miejscowi przygotowali alternatywę: szczury marynowane. Smacznego!


Dodał(a): ckm Czwartek 22.09.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
ninjaMajonez (2012-03-02 21:26:11)
jakoś niespecjalnie mi się śpieszy spróbować szczura marynowanego ... Zgłoś naruszenie
dr Jones (2011-11-11 22:24:24)
Dzięki , nie pójdę do chinskiej knajpy i dobrze że wcześniej tez nie chodziłem Zgłoś naruszenie
heniek190 (2011-10-31 21:03:24)
obrzydlistwo Zgłoś naruszenie
CERBER (2011-10-17 16:46:20)
z tych niektórych artykułów to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać Zgłoś naruszenie
Komentarze (4)