Zabójcze dodatki

Myślałeś, że przynajmniej sałatka w fastfoodach jest zdrowa?
sałatka colesław
SOFT DRINKI TYPU LIGHT
Zawierają m.in. aspartam. Naukowcy z Instytutu Ramazzini przeprowadzili badania, z których wynika, że to potencjalny czynnik rakotwórczy. W mniej skrajnych przypadkach wywołuje bóle głowy, nudności, depresje...

FRYTKI
Podczas smażenia ziemniaków w gorącym oleju uwalniają się dwa niezwykle niebezpieczne związki: akrylamid i niedawno odkryty glycidamid, uznane przez organizację IARS za substancje kancerogenne.  

SAŁATKA COLESLAW
Fastfoodowa klasyka. W USA dodają do niej m.in. skrobię z modyfikowanej kukurydzy oraz zagęszczacz w postaci wywołującej wzdęcia gumy ksantanowej. W Polsce procedura jej wytwarzania owiana jest tajemnicą.

KECZUP I SÓL
W keczupie można spotkać zagęszczający karagen. Prof. Tobacman z Uniwersytetu Iowa uważa, że prowadzi on do ubytków błony śluzowej żołądka. Sól może powodować nadciśnienie tętnicze i osteoporozę.


Dodał(a): T.W. Czwartek 01.09.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (5)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
wiktorek06 (2012-01-10 23:00:17)
samo zdrowie Zgłoś naruszenie
dr Jones (2011-11-06 20:00:19)
Nie jem dziękuje , Zgłoś naruszenie
heniek190 (2011-11-06 19:29:37)
Dlaczego w tym co smakuje najlepiej jest dużo różnych dziwnych rzeczy..... Zgłoś naruszenie
T_W_I_N_1 (2011-09-02 15:22:17)
i co z tego, jak wpierniczmy co niemiara Zgłoś naruszenie
supersix (2011-09-01 22:13:58)
spoko spoko... żeby mnie zwalić z nóg nie wystarczy byle jaka sznitka. Jest za to jeden gatunek piwa, którego jeden litr zwala mnie z nóg, niczym Porsche 911 małego motylka przelatującego nieopodal Zgłoś naruszenie
Komentarze (5)