Rusztowanie

Pokażemy ci, jak mądrze wybrać mięso do pieczenia, jak sprawdzić, czy jest świeże, oraz jakie piwo warto pić podczas zdrowego męskiego grillowania
grill przepisy.jpg

Sezon grillowy niby ma się ku końcowi, ale to właśnie teraz najlepiej przyrządzić obiad z rusztu, kiedy żar nie leje ci się z nieba na głowę

JAK WYBRAĆ MIĘSO
ŁOSOŚ - dzwonka
Spójne jasnoróżowe mięso z symetrycznymi liniami tkanki łącznej.
Kiedy nie jeść:
Gdy łuski odpadają od skóry (w świeżych kawałkach silnie do niej przylegają) lub skóra jest lepka.

WIEPRZOWINA - karkówka
Mięso o barwie od ciemnoróżowej do czerwonej, drobnowłókniste, bogato poprzerastane białym tłuszczem.
Kiedy nie jeść:
Jeśli między tłuszczem a mięsem jest żółtawa galaretowata maź.

WOŁOWINA - polędwica
Grubowłókniste czerwone mięso lekko przetykane tłuszczem (tzw. marmurek). Po naciśnięciu palcem szybko wraca do pierwotnego kształtu.
Kiedy nie jeść:
Gdy na mięsie widać krwiste wybroczyny.

KURCZĘ – pierś
Krwistoróżowe mięso o jednolitej barwie bez tłuszczu.
Kiedy nie jeść:
Gdy krawędzie są ciemniejsze niż środek lub mięso jest zbyt blade (to zwykle znak „odświeżania” mięsa płukaniem w solance).

JAK ZROBIĆ DOBREGO GRILLA
By grillowa impreza była naprawdę udana, przygotuj następujące rzeczy:
Mięso: powinno być świeże (patrz wyżej) oraz... zróżnicowane. Kup polędwicę wołową, karkówkę i drób, ale pamiętaj też o kiełbaskach czy burgerach.
Warzywa: pamiętaj o grzybach (pieczarki) oraz warzywach (kolby kukurydzy, papryka).
Sosy: musisz mieć keczup, musztardę i sos BBQ.
Inne: przyda się fartuch, rękawice, wiaderko z wodą.
Paliwo: podpałka, brykiet lub (lepiej) drewno dębowe, jabłoń lub wiśnia. Pamiętaj, żeby odczekać ok. 3 minut, aż płynna podpałka wsiąknie w drewno.
Płyny: zaopatrz się w soki, wodę i piwo (patrz poniżej).

3 PIWA DO GRILLA
Pilsner Urquell - bukiet tego piwa doskonale pobudza apetyt i współgra z wyrafinowaną kuchnią, np. grillowaną cukinią w orzechowej panierce.

Orkiszowe z miodem
- idealny akompaniament dla owocowo–mięsnych kompozycji, np. grillowanych śliwek w boczku.

Koźlak - piwo o zdecydowanym bukiecie i palonych nutach. Świetnie współgra z grillowanymi  żeberkami w miodzie.

Dodał(a): Hep Środa 05.09.2012

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)